Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Čelik Vidmar odprl razstavo Azija sredi Ljubljane: Življenje Skuškove zbirke

Državni sekretar Matevž Čelik Vidmar je v Slovenskem etnografskem muzeju odprl razstavo Azija sredi Ljubljane: Življenje Skuškove zbirke. Na razstavi je predstavljena bogata zbirka azijskih umetnin, ki jih je pred dobrimi sto leti mornariški oficir Ivan Skušek ml. prinesel ob vrnitvi v Ljubljano iz vojnega ujetništva na Kitajskem.

Državni sektretar Matevž Čelik Vidmar je v govoru ob odprtju razstave Azija sredi Ljubljane: Življenje Skuškove zbirke povedal, da se ga je razstava "dotaknila kot zgodba o ljudeh, ki so v nepredvidljivih časih znali polno živeti, odkrivati svet, biti zbiratelji in pustolovci". Ob tem je dodal, da razstava predstavlja odličen primer sodelovanja institucij, s katerim se izboljšujeta digitalna dostopnost in predstavitev nacionalnih zbirk. Poleg tega gre za razstavo, ki "aktivno vključuje občinstvo in je, kar se produkcije tiče, zasnovana trajnostno tako z uporabo tehnologij kot materialov".

Na spletni strani Slovenskega etnografskega muzeja so ob razstavi zapisali: "S prikazom neverjetne zgodbe zbirke in njenih lastnikov javnost ponovno odkriva izjemne vzhodnoazijske predmete, ki že nekaj desetletij niso bili postavljeni na ogled. Razstava odpira vprašanja nastanka zbirke in umetnostnega trga v tedanjem Pekingu, sledi prevozu zbirke v Evropo, prikazuje zgodbo družine Skušek in rekonstruira njihovo življenje, vpeto med natlačene predmete v več stanovanjih. Predstavljeni so tudi Skuškovi poskusi, da bi zbirka postala samostojen azijski muzej, prvič pa je predstavljena tudi maketa kitajske stavbe, ki jo je najverjetneje kupil s tem namenom. Maketo so leta 2023 obnovili strokovnjaki iz Palačnega muzeja v Pekingu in bo po sto letih prvič postavljena na ogled.

Pot po razstavi vodi v rekonstruirano dnevno sobo Skuškovih, kjer podoživimo izkušnjo stika z vzhodnoazijsko kulturo, ki je navdihovala generacije njenih obiskovalcev. Poleg makete in izbranih pohištvenih kosov je na ogled še vrsta izjemnih predmetov iz Skuškove zbirke kot na primer veliko rezljano stojalo z ogledalom, zbirka budističnih kipcev in vezena dvorna oblačila. Posebej je razstavljena tudi zbirka nenavadnih kitajskih predmetov, ki je imela v domu Skuškovih posebno mesto (med njimi izstopajo pribor za uživanje opija, golobje piščali in glasbila). Na ogled je okoli 130 predmetov. Sklepni del razstave je posvečen možnostim, ki jih za raziskovanje in predstavitev muzejskih zbirk odpirajo sodobne tehnologije. Obiskovalci si bodo lahko ogledali virtualno simulacijo muzejskega predmeta in proces raziskovanja predmetov s pomočjo 3D-modeliranja." 

Razstavo je Slovenski etnografski muzej pripravil v sodelovanju z Znanstveno-raziskovalnim središčem Koper, Oddelkom za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani in Inštitutom za arhitekturo in medije Tehniške univerze v Gradcu.

Razstava je na ogled do 31. avgusta 2025.