Skoči do osrednje vsebine

Nastop ženske vokalne skupine Iris na 22. Foersterjevih Osenicah

V soboto, 1. junija 2024, je v občini Dětenice potekal 22. festival Foersterjeve Osenice. Festivala, ki je posvečen glasbeni družini Foerster in ki je znana predvsem zaradi slovenskega skladatelja in dirigenta češkega rodu Antona Foersterja, se je udeležila tudi ženska vokalna skupina Iris, ki jo vodi Blaž Rojko.

Festival se je začel z jutranjo mašo v cerkvi Rojstva device Marije. Občina Dětenice in Unija čeških pevskih zborov zaradi povezave s Slovenijo k udeležbi vsako leto povabi tudi zbore iz Slovenije. Vokalna skupina Iris se je v jutranjem delu predstavila s pesmijo Ave Maria (Anton Foerster).
Zaradi slabega vremena je tudi popoldanski del, ki sicer poteka v zunanjem amfiteatru, potekal v isti cerkvi, kjer je slovenski zbor zapel naslednje pesmi Orion (Jure Robežnik, Tomaž Habe), Ne čakam na maj (Borut Lesjak, Nada Žgur), Dekle in lilija (Anton Foerster), Žabe (Vinko Vodopivec, Jože Leskovar) ter venček narodnih.

Večerni koncert je potekal v cerkvi Marije Magdalene v mestu Sobotka.

Slovenski zbor si je ogledal tudi rojstno hišo Antona Foesterja, na kateri so nameščene spominske plošče, posvečene družini Foerster. Eno od spominskih plošč je leta 2003 postavilo veleposlaništvo, nedaleč stran pa je posajena tudi lipa slovensko-češkega prijateljstva.

V nedeljo, 2. junija 2024, je zbor zapel tudi na vrtu veleposlaništva.