Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec na Poljskem odkril spominsko ploščo generalu Maistru

Minister za obrambo Marjan Šarec je danes v Przemyślu na Poljskem odkril spominsko ploščo generalu Rudolfu Maistru na stavbi, v kateri je deloval kot poveljnik podčastniške šole.

Z delegacijo, v kateri sta tudi državni sekretar Rudi Medved in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš, se je srečal tudi z namestnikom ministra za obrambo Nacionalne obrambe Republike Poljske Stanisławom Wziątekom. Še pred odkritjem spominske plošče so člani obeh delegacij obiskali Narodni muzej Przemyśl, ki gosti razstavo o generalu Maistru, ki jo je lani novembra postavil Vojaški muzej Slovenske vojske.

Postavitev spominske plošče generalu Rudolfu Maistru na stavbi, v kateri je deloval, je za Slovenijo, po besedah ministra Šarca, izraz velikega spoštovanja mesta Przemyśl in države Poljske ter hkrati velik poklon našemu rojaku. »V vaše mesto ga je leta 1908 pripeljalo vztrajanje v slovenski narodnozavedni drži znotraj avstro-ogrske vojske. To je bilo pravo in resnično domoljubje, ki je ena od gonilnih sil tako slovenskega kot poljskega naroda.«

Spomnil je, da prav letošnje leto zaznamujeta dve pomembni obletnici, povezani z generalom Maistrom – 150. obletnica njegovega rojstva in 90. obletnica njegove smrti. Vlada Republike Slovenije se je spominu nanj in v čast njegovim izjemnim zaslugam za slovenski narod poklonila z razglasitvijo leta 2024 za leto generala Rudolfa Maistra.

»Republika Slovenija je mlada država, vendar pa je naša vojaška tradicija veliko daljša od obdobja samostojne državnosti in lastne vojske. Ponosni smo nanjo. Številni predstavniki slovenskega vojaštva so pustili pečat v evropski vojaški zgodovini, med njimi je z zlatimi črkami zapisan general Rudolf Maister,« je še poudaril minister Šarec.

Današnji dogodek je, po besedah ministra, plod nekajletnih prizadevanj številnih posameznikov in institucij. Zahvalil se je oblastem v Przemyślu, Zvezi društev generala Maistra, Vojaškemu muzeju Slovenske vojske v okviru Direktorata za vojne veterane in vojaško dediščino ter Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Varšavi ter obrambnemu atašeju Republike Slovenije na Poljskem kapitanu boje ladje Gorazdu Bartolu. Priložnost je izkoristil tudi za ponovno zahvalo Poljski, ki je Sloveniji lansko poletje takoj, nesebično in v zelo velikem obsegu priskočila na pomoč, ko smo se v naši državi spopadali s hudimi poplavami.

»Predvsem pa nas povezuje ljubezen do domovine. Naj živi naša slavna tradicija, naj živi prijateljstvo med narodi,« je še sklenil misel minister Šarec.

V nadaljevanju programa bo sledil skupni koncert orkestrov slovenske in poljske vojske iz Rzeszowa na glavnem trgu Rynek Satrego Miasta. Poleg samostojnih programov bosta orkestra skupaj zaigrala štiri skladbe. Minister si bo na glavnem trgu v Przemyślu ogledal tudi razstavo o generalu Rudolfu Maistru, ki jo je prav tako postavil Vojaški muzej Slovenske vojske, in pano s predstavitvijo Republike Slovenije.

Posnetek odkritja spominske plošče v Przemyślu, si lahko ogledate na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo.