Skoči do osrednje vsebine

Izberi sebe, ne kajenja je akcija ministrstva za zdrav življenjski slog mladih

Danes, na svetovni dan brez tobaka, pričenjamo akcijo ozaveščanja za preprečevanje uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki je namenjena mladim.

S sloganom Izberi sebe, ne kajenja, otroke in mladostnike na prijeten način, ki gre hitro v uho, nagovarjamo v videu, naj »namesto cigaret in vejpov raje izberejo sebe«, naj izberejo zdrav življenjski slog.

To je torej naše sporočilo mladim, pred katerimi so v življenju odprte še vse poti. Naj bodo njihove izbire zdrave. 

Akcija bo v juniju potekala v medijih (TV in radio) in na socialnih omrežjih. Danes objavljamo video Izberi sebe, ne kajenja, avtorja Roberta Petana. 

Sledite nam na socialnih omrežjih ministrstva (Facebook, Instagram, TikTok), kjer bomo razbijali tudi mite o kajenju, in delite z nami pozitivne nagovore mladim!

Svetovni dan brez tobaka - Otroci in mladostniki v primežu tobačne industrije

Svetovni dan brez tobaka letos pozornost namenja mladim, nas pa zavezuje, da preprečujemo vpliv tobačne industrije na otroke in mladostnike. Med mladostniki v Sloveniji uporaba novih tobačnih in nikotinskih izdelkov narašča, kar je zelo zaskrbljujoče. Ti izdelki namreč vsebujejo nikotin, ki je ena najbolj zasvojljivih drog, otroci in mladostniki so bolj kot odrasli dovzetni za razvoj zasvojenosti. Zasvojenost vodi v vseživljenjsko uporabo teh izdelkov. Poleg tega ima nikotin tudi pomembne škodljive učinke na razvoj možganov pri mladostnikih. 

Na strokovni konferenci, ki je potekala 29. maja v organizaciji Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Ministrstva za zdravje, so strokovnjaki spregovorili o stanju na področju tobaka in povezanih izdelkov.

V Sloveniji že več desetletij z različnimi ukrepi in aktivnostmi omejujemo uporabo tobačnih in povezanih izdelkov. Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel je na konferenci označila aktivnosti na tem področju za zaščito zdravja vseh, posebej mladih. Nagovor ministrice za zdravje lahko poslušate v video posnetku. 

Vsebina povzetka konference je objavljena v novici Svetovni dan brez tobaka: »Otroci in mladostniki v primežu tobačne industrije«.