Skoči do osrednje vsebine

V Lajšah slovesnost v spomin zavezniških letalcev ob 80. obletnici strmoglavljenja na tem območju

Na letališču Lajše pri Šoštanju je potekala spominska slovesnost v počastitev letalcev dveh zavezniških letal ob 80. obletnici strmoglavljenja na tem območju. Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za obrambo Marjan Šarec.

Pred slovesnostjo v Lajšah so minister Šarec ter predstavnici veleposlaništev Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske ter Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji k spomeniku v Šoštanju položili venec. Slovesnosti so se udeležili tudi svojci enega izmed umrlih članov strmoglavljenega zavezniškega letala.

V uvodu so zbrane na spominski slovesnosti pozdravili župan Občine Šoštanj Boris Goličnik, namestnica veleposlanice Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske Helen Fabia Teasdale ter odpravnica poslov Veleposlaništva ZDA v Republiki Sloveniji Melania Rita Arreaga.

Slavnostni govornik minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec je v svojem govoru najprej spomnil na pomen skupnega zavezniškega boja proti fašizmu in nacizmu, pri čemer se v spominih na dogodke iz druge svetovne vojne vedno vračamo k bistvu. To so neizmerna ljubezen do domovine, neizmeren pogum in celo žrtvovanje lastnega življenja, kajti pogum ni odsotnost strahu, pogum je premagati strah in se podati na negotovo pot, kjer ni zagotovljene možnosti, da boš zmagal, je povedal minister.

Slovenski narod je bil zlasti v 20. stoletju podvržen svetovnima vojnama in poskusom potujčenja ter uničenja, vendar se nismo nikoli predali. Ob koncu prve svetovne vojne smo imeli Slovenci junaka generala Rudolfa Maistra, ki se kljub negotovemu izidu ni bal v Mariboru prevzeti oblasti in ga razglasiti za slovenska posest. Sicer bi bila Maribor in dobršen del ob severni meji za vedno izgubljena. Njemu je vlada letos posvetila leto, ko praznujemo dogodke v njegov spomin, je dodal minister.

V nadaljevanju govora je minister poudaril tudi pogum tigrovcev, ki so se že mnogo prej kot drugi borili proti fašizmu, ker so vedeli, kakšno gorje bo povzročil vzpon fašizma in nacizma. Leto 1941 je res prineslo veliko temno noč nad slovenski narod. Tudi takrat smo imeli pogumne ljudi, ki so kljub negotovosti šli v gozdove goloroki, neoboroženi, pogosto lačni in prezebli, vendar z veliko zavestjo, da osvobajajo svoj narod in da ga branijo pred večnim uničenjem. Ob tem je spomnil na domačina v Šaleški dolini Karla Destovnika - Kajuha, ki je v svoji poeziji opisal hrepenenje našega naroda po svobodi, ki ga je pri rosnih 22 letih tudi udejanjil v boju za svobodo svojega naroda.

Minister je v svojem nagovoru spomnil tudi na Winstona Churchilla, ki leta 1940 ni poslušal mnogih, ki so ga prepričevali, da je treba skleniti mir z Nemčijo, kajti proti močnemu nemškemu tretjemu rajhu se nima smisla boriti. On je mislil drugače in leta 1943 je tudi spoznal, da je narodnoosvobodilni boj v našem prostoru edini boj proti okupatorju ter edini boj, ki lahko Slovenke in Slovence reši pred uničenjem. Od takrat smo bili zavezniki, ki smo si pomagali v skupnem boju proti nacizmu, je še poudaril minister Šarec.

Veliko mladih fantov z drugih celin in iz Združenih držav Amerike je prišlo pomagat v Evropo. Prišli so pomagat osvobajati naš narod in mnogi so v tem boju, tudi na našem ozemlju padli. Med njimi so bili člani posadk številnih sestreljenih zavezniških letal. Ob tem je minister Šarc poudaril, da smo bili z Veliko Britanijo in Združenimi državami Amerike zavezniki takrat med drugo svetovno vojno in da smo zavezniki tudi danes, ko si skupaj prizadevamo za svobodni svet, demokracijo in vladavino prava, kjer nikoli noben narod ne bo imel pravice narekovati drugemu narodu, kako naj živi, kjer nikoli nikomur ne bo dovoljeno uničevati drugega jezika, druge kulture in drugega načina življenja. Slovenci smo to kruto izkusili nazadnje leta 1991 z veterani v vojni za Slovenijo, ki so nam omogočili zaživeti v svoji državi, ki je danes članica Nata in ponosna članica Evropske unije.

Zaradi svojih izkušenj, ki smo jih doživeli v 20. stoletju, danes pomagamo drugim narodom, ki nimajo te sreče, da bi živeli v miru in uživali demokracijo, zato skupaj pomagamo ukrajinskemu narodu, ki se bori za svojo domovino in svobodo. »Nihče nima pravice reči, da se narodi nimajo pravice boriti za svoj obstoj, zlasti pa ne mi Slovenci, ki moramo vedno zagovarjati zlasti majhne narode, da uresničijo svoje sanje in da živijo tako, kot je njihova volja,« je na koncu svojega govora še poudaril minister Šarec.

V počastitev letalcem sestreljenih zavezniških letal v bližini Lajš so pripadniki Slovenske vojske izvedli skok z zastavo Republike Slovenije. Na prireditvi sta nastopila še Orkester Slovenske vojske in del Garde, ki je izvedel prikaz usposobljenosti gardistov.

Po koncu slovesnosti je minister Šarec v hangarju letališča v Lajšah odprl razstavo avtorja dr. Mirana Aplinca Nebo nad Šoštanjem v času druge svetovne vojne.