Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan čebel 2024

Veleposlaništvo je letošnji Svetovni dan čebel obeležilo v četrtek, 23. junija, z izjemno prijetnim dogodkom na Mednarodni šoli v Københavnu (CIS).

Dogodek je bil namenjen ozaveščanju mladih o pomembnosti čebel in drugih opraševalcev za naše okolje in prehransko varnost. Učenci so imeli priložnost spoznati bogato življenje čebel, njihovo vlogo v ekosistemu ter izzive, s katerimi se soočajo. Danski čebelar Egon Lund Christensen je navdušil z zanimivo predstavitvijo o čebelarstvu in delovanju čebeljih družin.

Poleg teoretičnega znanja so imeli otroci priložnost tudi praktično izkusiti čebelje pridelke. Okušali so različne vrste medu, tako slovenskega kot danskega, in tako spoznali razlike in posebnosti medu iz obeh držav.

Veleposlaništvo Republike Slovenije na Danskem se zaveda pomembnosti ozaveščanja mladih generacij o okoljskih vprašanjih in ohranjanju biotske raznovrstnosti. S tem dogodkom smo želeli prispevati k boljšemu razumevanju in spoštovanju narave ter spodbuditi mlade k razmišljanju o trajnostnem razvoju in varovanju okolja.

Svetovni dan čebel je bil razglašen na pobudo Slovenije in ga obeležujemo vsako leto 20. maja. Namenjen je poudarjanju pomembnosti čebel in opraševalcev za svetovno prehrano, trajnostno kmetijstvo in biotsko raznovrstnost.

Otroci sedijo v krogu, čebelar pa jim razlaga. V ospredju vidimo zeleno zastavico s sloganom: I feel sLOVEnia

Otroci Mednarodne šole v Københavnu in danski čebelar Egon Lund Christensen

1 / 3