Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Davčne spremembe bodo namenjene konkurenčnosti slovenskega gospodarstva

Predsednik vlade dr. Robert Golob je bil osrednji gost 19. Foruma obrti in podjetništva, kjer je sodeloval v pogovoru.
Predsednik vlade sedi na odru z mikrofonom v roki.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je bil osrednji gost 19. Foruma obrti in podjetništva, kjer je sodeloval v pogovoru. | Avtor: Bor Slana/STA

1 / 2

Na dogodku je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) predstavila letošnje najpomembnejše Zahteve slovenske obrti in podjetništva. Omenjene zahteve predstavljajo predloge ukrepov za boljše poslovanje obrtnikov in podjetnikov v Sloveniji. Rdeča nit letošnjih zahtev je bila debirokratizacija.

Premier dr. Golob je v pogovoru poudaril, da so za napredek na področju debirokratizacije bistvene "tri vrednote: svoboda, osebna odgovornost in zaupanje".

Po premierjevih besedah bo v naslednjih 20 letih ključna bitka za visoko izobraženo delovno silo. "Z manjšo obdavčitvijo nagrajevanja zaposlenih želimo doseči tri stvari: pripadnost zaposlenih, omogočiti prijetno okolje za nastajanje novih podjetij in pritegniti kader, ki bo opravljal dela z visoko dodano vrednostjo. Drugi pozitiven pristop je spodbujanje startup podjetij," je poudaril. Pomemben cilj je namreč preprečiti odhod delovne sile in s tem znanja v tujino.

O zaposlovanju tujcev je premier povedal, da je vlada nekatere ukrepe na tem področju že sprejela. Trend je sicer dober, v aprilu je bilo namreč izdanih 20 odstotkov več delovnih dovoljenj kot aprila lani.

Premier se je dotaknil tudi davčnih sprememb in povedal, da je vlada na tem področju naredila kar nekaj premikov. "Izhodišča za davčne spremembe vključujejo tri cilje: razvojne spodbude, izboljšanje konkurenčnosti in obdavčitev nezdrave hrane ter alkoholnih pijač," je poudaril.

V pogovoru je naslovil tudi temo zelenega prehoda in poudaril, da je zeleni prehod "izjemna priložnost za povečanje globalne konkurenčnosti. Velik korak v smer zelenega prehoda so investicije v obnovljive vire energije, kot je na primer sončna energija. Vlada na tem področju lahko tudi največ pripomore," je bil jasen premier.

Odzval se je tudi na pesimizem nekaterih kritikov glede stanja slovenskega gospodarstva. "Ob rekordnih dobičkih podjetij in rekordno nizki brezposelnosti ni mogoče trditi, da je vse narobe," je sklenil predsednik vlade dr. Robert Golob.