Skoči do osrednje vsebine

Slovenija Bosni in Hercegovini pomaga pri digitalni preobrazbi

Državna sekretarka dr. Aida Kamišalić Latifić se je udeležila tridnevnega Sarajevskega poslovnega foruma. Gre za mednarodno investicijsko–poslovno konferenco, ki jo od leta 2010 organizirajo v glavnem mestu Bosne in Hercegovine.
Državna sekretarka MDP na Sarajevskem poslovnem forumu
1 / 2

Forum pospešuje gospodarski razvoj v regiji ter služi tudi kot platforma za udeležence, razstavljavce in obiskovalce pri spodbujanju poslovnih naložb. Glavne teme današnjih panelov tokratnega foruma so bile železniška infrastruktura, povezljivost in digitalna preobrazba. Foruma se je udeležil tudi bivši predsednik Slovenije Borut Pahor, dr. Aida Kamišalić Latifić pa je sodelovala pri panelni razpravi z naslovom Prehod na digitalno tehnologijo. 

Poudarila je, da je za uspešno digitalno preobrazbo pomembno na nacionalni ravni imeti telo, ki koordinira delo vseh resorjev pri doseganju skupnih ciljev. To delo pri nas opravlja Ministrstvo za digitalno preobrazbo. »Spodbujamo ministrstva, da delajo na inovativen način, da sodelujejo pri digitalnih projektih v celotnem ciklu od raziskav, zasnove in razvoja do končnih storitev in proizvodov, ki pridejo na trg,« je dejala Kamišalić Latifić. 

V zadnjih letih je EU vzpostavila celovit digitalni regulativni okvir, od aktov o digitalnih storitvah, umetni inteligenci in upravljanju podatkov do aktov o čipih in gigabitni infrastrukturi. Za Bosno in Hercegovino kot državo kandidatko EU je pomembno, da že zdaj upošteva smernice evropske zakonodaje, saj bo tako veliko lažje prenašala pravni red EU v nacionalno zakonodajo. »Slovenija bo pri tem pomagala z najboljšimi praksami in izkušnjami,« je zagotovila Kamišalić Latifić. 

Za uspešno digitalno preobrazbo je poleg infrastrukture in dostopa do storitev predstavila zlasti pomen primerno razvitih digitalnih veščin med prebivalstvom ter opozorila, da morajo biti v preobrazbo aktivno vključeni vsi akterji, od podjetij do raziskovalcev, akademske sfere in civilne družbe. Zavedamo se, da mora vlada omogočati podjetjem učinkovito digitalno preobrazbo, zato je pomembno tudi uspešno črpanje sredstev iz EU programov, kot je Digitalna Evropa (Digital Europe Programme). Po njenih besedah je izjemno pomembno zaupanje državljanov v vladne institucije, ki pomembno prispeva k zaupanju v digitalne storitve. To lahko dosežemo s transparentnostjo, predvsem odpiranjem podatkov, kjer je Slovenija je med najboljšimi državami na svetu. Zato je sprejemanje odločitev na podlagi podatkov za slovensko vlado zelo pomembno. 

V razpravi Prehod na digitalno tehnologijo so poleg Kamišalić Latifić sodelovali še Aida Soko, gospodarska svetovalka pri delegaciji EU v BiH, Edin Forto, minister za komunikacije in promet BiH, Emina Zejnilović, svetovalka v kabinetu direktorja Agencije za identifikacijske dokumente IDDEEA, Amel Kovačević, v. d. generalnega direktorja BH Telecom, Amina Karić, podpredsednica za poslovanje v Bit Alliance ter Ahmet Albayrak, namestnik generalnega direktorja Kuveyt Turk Bank.