Skoči do osrednje vsebine

Prostovoljske aktivnostmi prispevajo k bolj prijazni in vključujoči družbi

Nacionalni teden prostovoljstva, ki poteka med 20. in 26. majem 2024, ni namenjen le promociji prostovoljstva, ampak tudi praznovanju prostovoljstva in prostovoljskih organizacij širom Slovenije. Slovenska filantropija se želi tudi na ta način zahvaliti vsem prostovoljkam in prostovoljcem za njihov doprinos in ozaveščanje javnosti o vrednoti prostovoljstva.
Mag. Franc Props in prostovoljci si ogledujejo stojnice

Minister mag. Props in državni sekretar Jure Trbič sta obiskala stojnice, kjer so številni prostovoljke in prostovoljci predstavljali svoje aktivnosti | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Osrednji dogodek v tednu prostovoljstva nosi ime Veseli dan prostovoljstva, udeležila pa sta se ga tudi minister za javno upravo mag. Franc Props ter državni sekretar Jure Trbič.

Dogodek poteka pod pokroviteljstvom župana Mestne občine Ljubljana, na njem pa se s številnimi animacijami predstavlja več kot 80 prostovoljskih organizacij iz vse Slovenije, ki delujejo na najrazličnejših področjih – socialnem, kulturnem, ekološkem, trajnostnem, razvojnem, humanitarnem, športnem, za mlade in za starejše ter s svojimi aktivnostmi prispevajo k bolj prijazni in vključujoči družbi.

Minister mag. Props in državni sekretar Jure Trbič sta obiskala stojnice, kjer so številni prostovoljke in prostovoljci predstavljali svoje aktivnosti. 

Tako prostovoljske kot nevladne organizacije s svojim delovanjem odgovarjajo na specifične potrebe v lokalnih skupnostih. Spodbujanje prostovoljnega dela je zajeto tudi v raziskavi z naslovom »Potencial nevladnih organizacij v Sloveniji za naslavljanje potreb lokalnih skupnosti«. Raziskavo je pripravila Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani skupaj s partnerji, njene ugotovitve pa bodo lahko v pomoč pri oblikovanju morebitnih programov, ki jih izvajajo nevladne organizacije na lokalni ravni.

Povzetek raziskovalnega projekta in končno poročilo se nahajajo na povezavi.

Ministrstvo za javno upravo bo v nekaj tednih objavilo javni razpis za razvoj in profesionalizacijo nevladnih organizacij, katerega cilj je sofinancirati trajnostno naravnana delovna mesta, ki bodo prispevala k razvoju in profesionalizaciji nevladnih organizacij in prostovoljstva v Sloveniji.

Predvidoma bo sofinanciranih 120 trajnostno naravnanih delovnih mest v nevladnih organizacijah in 60 trajnostno naravnanih delovnih mest za mentorje in koordinatorje prostovoljstva v prostovoljskih organizacijah.