Skoči do osrednje vsebine

Raziskava Potencial nevladnih organizacij za naslavljanje potreb lokalnih skupnosti

Nevladne organizacije (NVO) s svojim delovanjem odgovarjajo na specifične potrebe v lokalnih skupnostih, njihovo vlogo pa je treba razumeti v okviru specifičnih nacionalnih in institucionalnih ureditev, ki vplivajo na razvoj tega sektorja in predvsem na to, na katerih področjih se nevladni sektor močneje razvija.

Cilj raziskovalnega projekta »Potencial nevladnih organizacij za naslavljanje potreb lokalnih skupnosti«, ki ga je izvedla Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani s partnerji, je bila identifikacija naraščajočih potreb po javnih storitvah v skupnosti, tako na ravni lokalnih skupnosti kot tudi na ravni potreb NVO za krepitev njihovih kapacitet za kakovostno izvajanje javnih storitev v skupnosti.

Rezultati vseh faz projekta pokažejo, da je glede pokritosti javnih storitev v skupnosti in potrebah po njih, najboljše pokrito področje požarne varnosti in civilne zaščite ter področje športa in rekreacije. V največji meri je bilo izpostavljeno pomanjkanje na področju socialnega varstva in še posebej duševnega zdravja ter na stanovanjskem področju. Kot izpostavljeno področje, še posebej glede naraščanja potreb v prihodnje, se je pokazalo področje skrbi za starejše.

Rezultati študije pokažejo rast slovenskega nevladnega sektorja v zadnjih petih letih, vendar so še prisotni izzivi v zvezi z opolnomočenjem nevladnih organizacij, da bodo razvile vso tisto »infrastrukturo«, ki je potrebna za kontinuirano in kakovostno zadovoljevanje potreb ljudi po socialni varnosti in socialni blaginji. S tem je neposredno povezana tudi potreba po večji profesionalizaciji sektorja, ki je odgovor na vse kompleksnejše potrebe uporabnikov javnih storitev na eni strani ter zaposlitvene priložnosti za mlade strokovnjake na drugi strani.

Študija ugotavlja, da bi moral nadaljnji razvoj slovenskega nevladnega sektorja temeljiti na principu komplementarnosti javnemu sektorju v zagotavljanju javnih storitev v skupnosti, pri tem pa mora imeti nevladni sektor prednost pred profitnim sektorjem, za zagotovitev univerzalnosti in enakega dostopa do javnih storitev.