Skoči do osrednje vsebine

Podpora slovenskim inovacijskim stičiščem pri digitalni preobrazbi podjetij in javne uprave

V Načrt razvojnih programov 2024–2027 je vlada uvrstila dva projekta v pristojnosti Ministrstva za digitalno preobrazbo. Prvi je Pametne, odprte in trajnostne skupnosti (SRC EDIH), drugi pa Prva pomoč za digitalizacijo Slovenije (EDIH DIGI–SI).

Oba konzorcija - SRCEDIH in EDIH DIGI–SI, sta bila izbrana na javnem razpisu za Digitalna inovacijska stičišč (EuropeanDigitalInnovationHubs, EDIH), ki ga je Evropska komisija objavila v letu 2021. Oba projekta sta se začela oktobra 2022 in trajata 36 mesecev. 

Glavne dejavnosti SRC EDIH so usmerjene v podporo malim in srednjim podjetjem pri testiranju rešitev in komponent v realnem okolju ter nadgradnji digitalnih procesov in poslovnih modelov. SRC EDIH ima sedež v Novem mestu in predstavlja konzorcij 16 partnerskih organizacij (Mestna občina Novo mesto, Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto, Univerza na Primorskem, Gospodarski zbornici Dolenjske in Bele krajine, Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, Univerza v Novi Gorici, Občina Ajdovščina, RIC Bela krajina, CADCAM Lab d.o.o., Koofr d.o.o., Mikrografija d.o.o.; pridruženi partnerji: Združenje delodajalcev Slovenije, RRA GIZ in Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina). 

Vrednost projekta je nekaj manj kot tri milijone evrov. Polovico sredstev prispeva Evropska komisija, upravičene stroške v višini 25 odstotkov zagotavlja Ministrstvo za digitalno preobrazbo, 25 odstotkov sredstev pa zagotovi SRC EDIH.

Konzorcij EDIH DIGI SI, ki ga koordinira Univerza v Mariboru, pa sestavlja sedem partnerjev (DIH UM, Inštitut Jožef Stefan, DIH Slovenija, Tehnološki park Ljubljana, Arctur, ITC – inovacijsko tehnološki grozd Murska Sobota, TCS – Zavod Center slovenskega orodjarskega grozda Celje). 

EDIH DIGI SI bo spodbujal digitalno preobrazbo malih in srednje velikih podjetij na štirih strateških področjih, opredeljenih v slovenski strategiji pametne specializacije: v kmetijstvu, zdravstvu, turizmu in proizvodnji. Tudi EDIH DIGI SI nudi storitve »testiranja pred investiranjem«, izobraževanja in podporo pri iskanju naložb. Vrednost projekta je 3,3 milijona evrov (EU prispeva 50 odstotkov, Slovenija 25 odstotkov, ostala sredstva zagotovi konzorcij iz lastnih virov).