Skoči do osrednje vsebine

Dobimo se na vrtovih

V prvem junijskem vikendu v sklopu evropske prireditve Rendez-vous aux jardins že več kot dvajset držav, vključno s Francijo (pobudnico prireditve), Nemčijo, Slovenijo, Hrvaško, Italijo, obiskovalcem na široko odpira vrata raznolikih vrtov. Letošnja tema: pet čutov v vrtu obiskovalce še posebej nagovarja, da odprejo svoje čute spoznavanju parkov in vrtov ter njihovi raznolikosti in pestrosti.

Dobimo se na vrtovih je dogodek, s katerim poudarjamo bogastvo in raznolikost zgodovinskih in sodobnih parkov in vrtov širom po Evropi. Pobuda prihaja iz Francije, kjer že več kot dvajset let pripravljajo Rendez-vous aux jardins (Dobimo se na vrtovih) v prvem koncu tedna v juniju. Leta 2018 se je pobuda razširila tudi na druge evropske vrtove in parke.

Lani je sodelovalo 21 držav in skoraj 3.000 vrtov. Največ vrtov je odprlo vrata v Franciji, sodelovalo je tudi več kot 600 vrtov v ostalih evropskih državah, med drugimi 20 vrtov in parkov iz Slovenije, ki so skupaj pripravili več kot 30 dogodkov na temo glasba v vrtu. Namen pobude je prepoznavanje pestrosti in bogastva vrtov in parkov, njihovega kulturnega pomena ter pozitivnih vplivov na počutje obiskovalcev vrtov in parkov. To je tudi priložnost za ozaveščanje o številnih ukrepih, ki jih izvajajo Ministrstvo za kulturo, Javni zavod Arboretum Volčji Potok, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, lokalne skupnosti, upravljavci in lastniki za ohranjanje, obnovo, oblikovanje vrtov ter prenos specialnih znanj in veščin.

V letošnjem letu se je na povabilo javnega zavoda Arboretuma Volčji Potok, ki v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo koordinira pobudo v Sloveniji, odzvalo 30 vrtov in parkov v Sloveniji. Sodelujejo botanični vrtovi, privatni vrtovi, vrtovi ob zgodovinskih objektih, parki, arboretum, kmečki vrt, mestni gozd, muzej na prostem, učni vrt, kraški vrt in vrtnarija. Na temo leta 2024: pet čutov v vrtu bo od 31. maja do 2. junija potekalo več kot 50 dogodkov, ki vključujejo pester program: vodenja, delavnice, koncerti, otvoritve razstav, doživetja, sprehodi, degustacije, predstavitve.

Na spletni strani Arboretuma Volčjega Potoka so objavljene predstavitve letošnjih lokacij in dogodkov evropske pobude Dobimo se na vrtovih.