Skoči do osrednje vsebine

S predstavniki mladinskih organizacij o bivanjski problematiki mladih

Na Ministrstvu za solidarno prihodnost je danes potekalo srečanje, na katerem so predstavniki mladinskih organizacij in združenj predstavili svoje poglede na bivanjsko problematiko mladih ter predlagali rešitve na področju stanovanjskih razmer.

Predstavnike mladih je uvodoma pozdravil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, ki je povedal, da se na ministrstvu zavedamo koalicijskih obljub o zagonu nove stanovanjske politike in rešitev, ki so za to potrebne. Pozval je k odprtemu dialogu in se zavezal, da bomo upoštevali predloge mladinskih organizacij in združenj za izboljšanje razmer na stanovanjskem področju. Minister je predlagal, da bi srečanja s predstavniki mladih o bivanjski problematiki organizirali dvakrat na leto.

Državni sekretar dr. Klemen Ploštajner je najprej predstavil odziv na sklep seje Vlade Republike Slovenije za mlade glede proračunskih prioritet na stanovanjskem področju. Predstavniki mladih so v omenjenem sklepu poudarili, da se prioritete vlade na stanovanjskem področju ne odražajo v proračunskih postavkah. V odzivu je dr. Ploštajner razdelal proračunske izdatke za stanovanja od leta 2019 do leta 2025 in izpostavil, da je trenutna vlada zagotovila daleč najvišja sredstva za financiranje javne najemne gradnje. »Sredstva za stanovanjsko področje so se v mandatu te vlade znatno povečala. Po oceni Ministrstva za solidarno prihodnost so finančne potrebe za gradnjo sicer še večje; to trdijo tudi akterji, ki zagotavljajo javna stanovanja,« je povedal. 

Predstavniki mladih so na srečanju poudarili, da bi morala država nujno pristopiti k začetku gradnje novih študentskih domov, pri tem pa so zahtevali tudi sodelovanje več ministrstev. Novi študentski domovi bi po njihovih besedah pomagali reševati bivanjsko stisko mladih tudi v mestih, kjer se izvajajo ali se bodo začeli izvajati novi študijski programi. Novi študentski domovi bi vplivali tudi na znižanje najemnin na zasebnem najemnem trgu, so ocenili. Pri tem so podprli idejo, da bi država vzpostavila fond za gradnjo študentskih domov. Težave na bivanjskem področju imajo poleg študentov in tistih, ki se po končanem študiju želijo osamosvojiti, tudi dijaki, saj se soočajo s pomanjkanje prostih mest v dijaških domovih, so še opozorili predstavniki mladih.

Povedali so tudi, da bo morala država s pravimi ukrepi nasloviti problematiko praznih nepremičnin in lastnike spodbuditi, da jih začnejo oddajati, s čimer bi se ublažila kriza na stanovanjskem področju. Zavzeli so se tudi za enakomerno razvijanje bivalnih politik tako v mestih kot tudi na podeželju, kaj bi prispevalo k učinkovitejšemu razvoju Slovenije. Dotaknili pa so se tudi novele Zakona o gostinstvu, ki je šla nedavno v javno obravnavo; čeprav novelo, ki predvideva omejevanje kratkoročnega oddajanja nepremičnin, podpirajo, jih vseeno skrbi, da se bodo morali študentje v turistično najbolj obremenjenih delih leta začasno seliti iz najetih stanovanj. 

Med glavnimi vprašanji, ki so jih izpostavili predstavniki mladih, je tudi, kako daleč je uveljavitev predvidljivega in stabilnega sistemskega vira financiranja za javno najemno gradnjo. V okviru tega so predlagali, da se določen odstotek bruto domačega proizvoda nameni stanovanjskemu področju in da naj bo delovanje ministrstev bolj usklajeno. Minister Maljevac jim je odgovoril, da glede sistemskega vira financiranja trenutno potekajo pogovori na medresorski ravni. »Naš cilj je, da sistemski vir financiranja sprejmemo v času trajanja tega vladnega mandata. To je tudi prioritetno področje Stanovanjskega sveta,« je poudaril minister.