Skoči do osrednje vsebine

Podpisano pismo o nameri vzpostavitve novega študijskega programa Medicina na Univerzi na Primorskem

Predsednik vlade dr. Robert Golob in rektorica Univerze na Primorskem prof. dr. Klavdija Kutnar sta ob prisotnosti ministra za visoko šolstvo znanost in inovacije dr. Igorja Papiča ter ministrice za zdravje dr. Valentine Prevolnik Rupel podpisala pismo o nameri vzpostavitve novega enovitega magistrskega študijskega programa Medicina na Univerzi na Primorskem.

Univerza na Primorskem je vlado zaprosila za podporo pri vzpostavitvi omenjenega programa. Rektorica prof. dr. Klavdija Kutnar je pojasnila, da je na univerzo prihajalo vse več pobud iz lokalnega okolja, da bi omogočili tudi  študij medicine. Ideja je zorela od leta 2020. »Zdaj pa smo se odločili, da je prišel čas, da za podporo prosimo vlado,« je dejala rektorica.

V luči pomanjkanja zdravnic in zdravnikov ter vsakoletni omejitvi vpisa na obstoječa študijska programa Medicina na Univerzi v Ljubljani in Univerzi v Mariboru je vlada pobudo Univerze na Primorskem podprla. To je potrdila tudi s podpisom pisma o nameri za razvoj in izvajanje enovitega magistrskega študijskega programa Medicina na Univerzi na Primorskem. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Ministrstvo za zdravje bosta zagotovila podporo pri razvoju novega študijskega programa.

Podpora novemu študijskemu programu kot tudi obema obstoječima fakultetama

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Papič je izpostavil konstruktivnost Univerze na Primorskem: »Niso zahtevali nove stavbe, novega projekta, ampak so v okviru že odobrene investicije, in sicer novogradnje Fakultete za vede o zdravju v Izoli, predlagali umestitev študijskega programa Medicine v ta objekt.« Novogradnja omenjene fakultete je bila namreč že marca umeščena v Načrt razvojnih programov 2024–2027, potrjeno je bilo tudi financiranje – 13 milijonov evrov po Zakonu o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031 bo prispevalo Ministrstva za zdravje, tri milijone evrov bo iz proračuna prispevalo Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije, 2 milijona evrov pa bo prispevala Univerza na Primorskem.

»Skrb ljubljanske in mariborske medicinske fakultete, da bi to vplivalo na njune investicijske projekte, je torej odveč,« poudarja minister dr. Papič in dodaja: »V Ljubljani že poteka gradnja nove stavbe Medicinske fakultete, načrtujejo še gradnji na Zaloški in Korytkovi. Tudi sredstva za širitev stavbe mariborske Medicinske fakultete so na voljo, vendar še tečejo postopki umeščanja v prostor in priprava gradbene dokumentacije. Poudarjam, da zaradi predvidenega novega študijskega programa Medicina na Univerzi na Primorskem ni ogrožen noben projekt ljubljanske ali mariborske fakultete. Tudi njune načrte za postopen dvig razpisnih mest še naprej podpiramo.«

Financiranje je zagotovljeno

Če bo študijski program Medicina Univerze na Primorskem dobil akreditacijo, bo poskrbljeno tudi za financiranje, kot velja za vse javne akreditirane študijske programe. »Letos sklepamo štiriletne pogodbe o financiranju z javnimi univerzami in pogodba z Univerzo na Primorskem bo že predvidela nov študijski program Medicina, če bo torej program uspešno akreditiran, bodo zanj že predvidena sredstva,« pojasnjuje minister.

Zagotovljeno je tudi povečanje institucionalnega financiranja za Univerzo na Primorskem, saj se bodo v primeru uspešne akreditacije povečale raziskovalne kapacitete univerze, dobila bo namreč nove laboratorije: »To je rutinski postopek, vsaka nova institucija, ki pridobi nove laboratorije, je upravičena do dodatnega financiranja.«

Študijski program bo kakovosten, sicer ne bo dobil akreditacije

Dvomi v kakovost novega študijskega programa Medicina so povsem neargumentirani. V Sloveniji so namreč jasno določeni postopki za pridobitev akreditacije, ki veljajo za vse. Univerza na Primorskem mora namreč  zdaj začeti postopek akreditacije novega študijskega programa pri Nacionalni komisiji za kakovost v visokem šolstvu. V postopku akreditacije mora med drugim predložiti vsebino programa, kadrovski načrt in zagotoviti prostore za izvajanje programa. Na vseh študijskih programih Medicina je tudi zahtevano zagotavljanje izvajanja kliničnih vaj, zato je skrb, da bi bili študentke in študenti na Primorskem zanje prikrajšani in da bi imeli zato manj znanja, odveč. Če bo agencija odločila, da program izpolnjuje vse kriterije, bo akreditiran, sicer ne.

Univerza na Primorskem bo vlogo za akreditacijo vložila do aprila 2025. Če bo program uspešno akreditiran, bo enovit magistrski študijski program Medicina zaživel v študijskem letu 2027/2028.