Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje podprla nov magistrski študijski program Medicina na Univerzi na Primorskem

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel se je v Kopru udeležila podpisa Pisma o nameri za razvoj in izvajanje enovitega magistrskega študijskega programa Medicina na Univerzi na Primorskem.
Za mizo predsednik vlade in rektorica univerze podpisujeta vsak svoj list v mapi. Na mizi pred njima so šopek rož, škatli za nalivno pero in pivnik. Za njima stojita ženska in moški. Na steni med njima je fotografija velikega objekta.

Predsednik vlade dr. Robert Golob in rektorica dr. Klavdija Kutnar sta podpisala Pismo o nameri za razvoj in izvajanje enovitega magistrskega študijskega programa Medicina na Univerzi na Primorskem. | Avtor: Katja Kodba/STA

Danes se je ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel mudila v Kopru. Najprej je obiskala sedež Univerze na Primorskem, kjer je bila prisotna ob podpisu Pisma o nameri za razvoj in izvajanje enovitega magistrskega študijskega programa Medicina na Univerzi na Primorskem. Pismo o nameri sta podpisala predsednik vlade dr. Robert Golob in rektorica univerze dr. Klavdija Kutnar, poleg ministrice za zdravje pa je bil na svečanosti prisoten tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igor Papič.

Ministrica za zdravje je ob tem povedala: »Kot resorno ministrstvo podpiramo odprtje novega magistrskega študijskega programa medicine v okviru Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem. Kot veste, zdravnikov v našem zdravstvenem sistemu primanjkuje. Ena od prioritet mojega mandata je povečanje dostopnosti. Eden od načinov, da to nalogo izpolnimo, so aktivnosti na področju zagotavljanja kadra, kamor spada tudi današnji dogodek. Tako da se že veselim študijskega leta 2027/28, ko je načrtovan prvi vpis – predvidenih je sto razpisnih mest za ta novi študijski program.«

Prevolnik Rupel se je nato na Mestni občini Koper sestala z župani Kopra, Izole, Ankarana in Pirana. Župan Kopra Aleš Bržan ji je med drugim predstavil idejno zasnovo za nov zdravstveni center, ki bi omogočal lažjo dostopnost do vseh storitev na primarni ravni zdravstvenega varstva in tudi izboljšal delovne pogoje za zaposlene.

Obisk Primorske je ministrica zaključila s sestankom z vodstvom Zdravstvenega doma Koper, kjer so spregovorili o delovanju zavoda in dobrih praksah pri opredeljevanju pacientov. Izpostavili so tudi aktivnosti in uspehe pri pridobivanju zdravnikov iz tujine.