Skoči do osrednje vsebine

Dosežen mejnik v ohranjanju Pohorja

Na svečanem dogodku ob ustanovitvi Regijskega parka Pohorje in otvoritvi Interpretacijskega centra Trije kralji v novem planinskem domu na Treh kraljih na Pohorju so bili predstavljeni upravljanje naravovarstvenih vrednot dela Pohorja in izobraževalno predstavitveni prostori.

Območje zavarovanja v okviru novoustanovljenega Regijskega parka Pohorje predstavlja ovršni del Pohorja v velikosti 52 kvadratnih kilometrov površine, za katerega je značilna izredna naravna ohranjenost, krajinska pestrost ter pogosti in izjemni naravni pojavi. Ustanovitelji regijskega parka so Vlada Republike Slovenije ter občine Zreče, Vitanje, Mislinja, Lovrenc na Pohorju, Ruše in Slovenska Bistrica.

»Trajnostni razvoj pomeni, da je trajnostno za vse: v smislu prebivalcev, ki tukaj živite, občin, ki predstavljate lokalno oblast, in, kar je najpomembneje, da Pohorje predstavlja in pomeni naravno vrednoto. Kako bomo znali to vrednoto izkoristiti, je na nas samih. Upam si trditi, da smo z Regijskim parkom Pohorje dosegli pravo ravnovesje med varovanjem in razvojem,« je ob današnjem slavnostnem odprtju povedal državni sekretar na Ministrstvu za naravne vire in prostor mag. Miran Gajšek.

Pred sprejemom akta o zavarovanju na vladi je Ministrstvo za naravne vire in prostor opravilo večletno zahtevno usklajevanje z različnimi deležniki v prostoru, pri čemer so aktivno sodelovale tudi občine in širše lokalne skupnosti.

Mag. Suzana Zupanc Hrastar, vodja Sektorja za naravne vrednote in zavarovana območja na Ministrstvu za naravne vire in prostor, je predstavila pomembnost območja: »Pohorje kot edino silikatno gorovje v Sloveniji je izjemno v geomorfološkem, hidrološkem, biološkem ter kulturno – krajinskem pogledu. Na nepropustni kameninski podlagi je prisotno najgostejše omrežje površinskih voda v Sloveniji. Posebnost Pohorja so travnata slemena, tako imenovane planje, in šotna barja, ki so življenjski prostor redkih in ogroženih rastlinskih in živalskih vrst.«

Najpomembnejši cilji zavarovanega območja Pohorja

  • Ohranjanje biotske raznovrstnosti: kar bomo dosegli z varstvom ogroženih rastlinskih in živalskih vrst ter ohranjanjem naravnih habitatov in ekosistemov na območju parka.
  • Spodbujanje trajnostnega razvoja: kot je trajnostno gospodarjenje z gozdom, s kmetijskimi zemljišči, s trajnostnim turizmom in drugimi dejavnostmi, ki spoštujejo naravno okolje.
  • Izobraževanje in ozaveščanje: z ozaveščanjem o pomenu ohranjenega naravnega okolja in biotske raznovrstnosti na Pohorju se zagotavlja trajnostno upravljanje naravnih virov in ohranja edinstveno naravo za prihodnje generacije.
  • Sodelovanje in partnerstva: že v času ustanavljanja parka se je vzpostavilo sodelovanje z lokalnimi skupnostmi, organizacijami in institucijami za skupno uresničevanje ciljev varstva in ohranjanja narave Pohorja.