Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan čebel 2024 v Pragi

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pragi je ob 7. svetovnem dnevu čebel v sodelovanju z Občino Praga 6 in Informacijskim centrom Združenih narodov v Pragi v parku Ladronka v Pragi 6 odprlo razstavo na prostem z naslovom Rešimo prihodnost: Svet opraševalcev.

Razstava, ki sta jo pripravila veleposlaništvo in Čebelarski muzej iz Radovljice, poudarja ključno vlogo čebel in drugih opraševalcev, deli zanimivosti o čebelarstvu v Sloveniji in promovira dejavnosti slovenske čebelarske diplomacije. Razstava bo v parku Ladronka na ogled do 10. junija 2024.

Odprtja so se udeležili namestnik ministra za zunanje zadeve Češke republike Eduard Hulicius, župan Prage 6 Jakub Stárek in vodja Informacijskega centra Združenih narodov v Pragi Michal Broža, diplomati ter drugi pomembni gostje in partnerji. 

Veleposlanica Tanja Strniša je v govoru poudarila, "da so opraševalci ključni za zdravje svetovnih ekosistemov in prehransko varnost, vendar so trenutno ogroženi zaradi človekovih vplivov, podnebnih sprememb in degradacije biotske raznovrstnosti. Zato je Slovenija strateško angažirala svojo diplomatsko mrežo, da bi v sodelovanju s partnerji po vsem svetu soustvarila več kot 300 projektov za opraševalce. Vodilni slovenski program z naslovom "Čebele za mir" spodbuja mir s sodelovalnimi dejavnostmi, povezanimi s čebelami. Trdno verjamemo v edinstven potencial čebelarstva za reševanje družbene in okoljske ranljivosti. Slovenija na primer spodbuja čebelarstvo kot sredstvo za opolnomočenje invalidnih oseb, prizadetih v vojni, v Bosni in Hercegovini ali v Ukrajini." Veleposlanica je omenila tudi projekt, ki se osredotoča na prilagajanje podnebnim spremembam s pomočjo čebelarstva za krepitev odpornosti na podnebne spremembe v kenijskih sušnih območjih in ga je Slovenija začela izvajati v sodelovanju s Svetovnim programom za hrano.

Namestnik zunanjega ministra Češke republike Eduard Hulicius se je v govoru zahvalil veleposlaništvu, Občini Praga 6 in Informacijskemu centru Združenih narodov v Pragi za organizacijo in gostovanje pomembnega čebeljega dogodka ter za nenehna prizadevanja za ozaveščanje o pomenu čebel. Čebele so trdna in delavna bitja, ki se vedno trudijo za svojo prihodnost. Njihova predanost in timsko delo sta neverjetna, zato bi se morali učiti in z njihovim zgledom izboljšati lastno sodelovanje pri gradnji uspešne prihodnosti", je še zaključil Hulicius. 

Župan Prage 6 Jakub Stárek je povedal, da se je občina odločila, da se praznovanju svetovnega dneva čebel na pobudo slovenskega veleposlaništva ne bo pridružilia le simbolično, temveč s konkretnimi dejanji - postavitvijo čebelnjakov. Dodal je, da bo občina še naprej iskala primerne lokacije za postavitev dodatnih čebelnjakov v Pragi 6.

Michal Broža, vodja informacijskega centra ZN v Pragi, je izrazil zadovoljstvo, da je tudi letos pisarna Združenih narodov na Češkem pri tem projektu sodelovala s Slovenijo in Češko pri promociji pomena čebel in drugih opraševalcev. Poudaril je, da je potrebno zlasti mladim povedati, kaj lahko vsakdo stori za zaščito teh pomembnih bitij ter podporo tistim, ki skrbijo zanje.