Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin na političnih konzultacijah v Rigi potrdil prijateljske dvostranske odnose

Državni sekretar Marko Štucin je v Rigi opravil politične konzultacije, kjer je z latvijskim državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Latvije Andrisom Pelšsem potrdil dobre in prijateljske dvostranske odnose med Slovenijo in Latvijo.
Državni sekretar Štucin, rokovanje z latvijskim kolegom

Državni sekretar Marko Štucin se je srečal z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Latvije Andrisom Pelšsem | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve Latvije

1 / 2

Z državnim sekretarjem Pelšsem sta izmenjala stališča glede nadaljnje podpore Ukrajini, institucionalnih reform in širitve EU ter razmerah na Zahodnem Balkanu. Štucin je poudaril nujnost nadaljevanja širitvenega procesa z državami Zahodnega Balkana, saj ta pomembno prispeva k stabilnosti v regiji. V tej luči je poudaril slovensko podporo državam Zahodnega Balkana na njihovi reformni poti. Sogovornika sta pozornost namenila tudi razpravi o institucionalni reformi EU v luči pričakovane širitve EU ter se strinjala, da morajo razprave o notranjih reformah EU potekati vzporedno s procesom širitve. Izmenjala sta poglede glede aktualnih razprav o vladavini prava v EU, migracij in delovanju schengenskega območja.

Slovenija in Latvija razvijata prijateljske odnose in tvorno sodelovanje tako na bilateralni in evropski ravni kot v okviru mednarodnih organizacij. Slovenija je v Rigi leta 2022 odprla veleposlaništvo, konec aprila letos pa je bila med prestolnicama Ljubljano in Rigo vzpostavljena neposredna letalska povezava AirBaltic, ki bo pomembno prispevala h krepitvi sodelovanja, vključno s področji turizma in poslovnih stikov.

Sogovornika sta se pogovarjala tudi o varnostnih razmerah in izzivih na globalni ravni, tudi v povezavi s prizadevanji Slovenije za iskanje skupnih rešitev v okviru nestalnega članstva v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov.

Državni sekretar Štucin se je med svojim obiskom v Rigi srečal tudi s svetovalcem za EU v kabinetu predsednika vlade Salvisom Dravinšem. Izmenjala sta si stališča glede aktualnih vprašanj v EU kot sta širitev in reforma znotraj EU.

V okviru obiska v Latviji se je državni sekretar Štucin srečal tudi s predstavniki Slovenske vojske, ki delujejo v okviru Natove misije Okrepljena prednja prisotnosti (angleško Enhanced Forward Presence - eFP) v Latviji.