Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Osamosvojitev je bila narodno dejanje

Predsednik vlade dr. Robert Golob je bil danes slavnostni govornik na slovesnosti ob Dnevu veteranov vojne 1991. S slovesnostjo, ki je potekala na Slivni pri Vačah, so v Zvezi veteranov vojne za Slovenije in Združenju Sever obeležili dan veteranov vojne za Slovenijo, s katerim se spominjamo 17. maja 1990, ko je Teritorialna obramba zavrnila ukaz o premestitvi orožja iz njenih skladišč.

Predsednik vlade dr. Robert Golob na slovesnosti ob Dnevu veteranov vojne 1991 | Avtor: Žan Kolman/KPV

1 / 3

Premier dr. Golob je v uvodu poudaril, da je »Slovenija znana po svoji bogati tradiciji civilnih gibanj in združenj. Tudi proces osamosvajanja se je začel na miren način preko civilnih gibanj, preko intelektualnih pobud, od Majniške deklaracije naprej.«

Spomnil je na 17. maj leta 1991, ko so se Slovenci začeli združevati in kot rezultat njihove iniciative se je lahko zgodil odpor. Premier je poudaril pomen teh prvih iniciativ, ki so kasneje botrovale vzpostavitvi strukture narodne zaščite in na takšni osnovi smo osamosvojitev izpeljali s tako malo žrtvami in na videz enostavno, a pri tem izpostavil pomen temeljitih priprav. »Prav je, da se na to spomnimo vsakokrat, ko si kateri od politikov začne prilaščati zasluge za to narodno dejanje, za dejanje, kjer se nismo ločevali«.

»Osamosvojitev je bila narodno dejanje, pri čemer je pomembna ljubezen do svojega naroda. Če te ljubezni ne bi čutili, ne bi bilo referendumske odločitve, še manj zmage v osamosvojitveni vojni. Tega ne smemo nikoli pozabiti,« je dejal premier.

Predsednik vlade je poudaril tudi, da je osamosvojitev »najvišje dejanje v zgodovini naroda, zato je prav, da se tega spominjamo vsak dan«. Ob tem je spomnil, da letos praznujemo tudi dvajseto obletnico vstopa v NATO (anglepko The North Atlantic Treaty Organization) in Evropsko unijo.

»Spoznali smo, da bolj kot je močna Evropa, bolj je varna. In Slovenija lahko danes svojo varnost najbolje gradi znotraj Evropske unije,« je povedal in zaključil: »Želim si, da bi miru dali priložnost«.