Skoči do osrednje vsebine

Obeležitev svetovnega dneva čebel v Črni gori

16. maja je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Podgorici, v sodelovanju z Zvezo čebelarskih organizacij Črne gore, v osnovni šoli "Njegoš" v Spužu organiziralo dogodek ob priložnosti obeležitve svetovnega dneva čebel. Črna gora sicer čebelarstvu in pomenu čebel pripisuje zelo velik pomen, zato sta se dogodka udeležila tudi Vladimir Joković, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in vodarstvo in župan občine Danilovgrad Aleksandar Grgurović. Povabilu veleposlaništva se je odzval tudi princ Nikola Petrović Njegoš.

V okviru dogodka je najprej potekalo sajenje sadik lipe na dvorišču šole, čemur je sledil program v organizaciji Osnovne šole "Njegoš", v sklopu katerega so učenci izvedli nekaj plesnih in pevskih točk in nastopov. V nadaljevanju so zbrane nagovorili Tatjana Jokić (ravnateljica Osnovne šole "Njegoš"), Radule Miljanić (predsednik Zveze čebelarskih organizacij Črne gore), župan Grgurović, minister za kmetijstvo gozdarstvo in vodarstvo Joković in veleposlanica Republike Slovenije v Črni gori Bernarda Gradišnik.

V nagovorih je bila izpostavljena vloga in pomen čebel in čebelarstva, ki se poleg proizvodnje medu in drugih čebeljih pridelkov, kaže tudi na področju ohranjanja okolja. Poudarjen je bil tudi pomen in potreba po večji zaščiti čebel katerih število se, zaradi raznih škodljivih dejavnikov, vedno bolj zmanjšuje. Veleposlanica Gradišnik je izpostavila tudi pomen Antona Janše za sodobno čebelarstvo, kranjske čebele in čebelnjakov, kot pomembnega dela slovenske kulturne dediščine, kakor tudi pomen drevesa lipe kot simbola Slovenije in slovenstva.

Za učence je bila organizirana tudi likovna delavnica na temo čebel, v spomin na dogodek pa so prejeli tudi priložnostna skupna darila veleposlaništva in Hiše medu Črne gore. Dodajmo, da se je dogodku pridružila tudi nevladna organizacija UZOR (Združenje za odgovorni in trajnostni razvoj), ki je za to priložnost pripravila in natisnila brošuro s kratkimi zgodbami o čebelah.