Skoči do osrednje vsebine

Veleposlanik Mirošič je v Gvajani predal poverilno pismo generalni sekretarki Karibske skupnosti

Veleposlanik Iztok Mirošič je v torek, 14. maja 2024 v mestu Georgetown v Gvajani predal poverilno pismo generalni sekretarki CARICOM-a dr. Carli Barnett kot pooblaščeni predstavnik Republike Slovenije pri Karibski skupnosti.

Veleposlanik Iztok Mirošič je v torek, 14. maja 2024 v mestu Georgetown v Gvajani predal poverilno pismo generalni sekretarki CARICOM-a dr. Carli Barnett kot pooblaščeni predstavnik Republike Slovenije pri Karibski skupnosti (The Caribbean Community and Common Market - CARICOM).

V svojem nagovoru je poudaril zavezanost Slovenije h krepitvi bilateralnih odnosov z organizacijo CARICOM, temelječih na partnerstvu, medsebojnem spoštovanju in solidarnosti. Izpostavil je predanost Slovenije k reševanju skupnih okoljskih izzivov na področjih kot so podnebne spremembe, upravljanje z vodo, gozdarstvo, ohranjanje opraševalcev in čebel ter biotska raznovrstnost. Veleposlanik Mirošič je izpostavil, da si Slovenija želi iskati inovativne rešitve, vključno z digitalnimi tehnologijami in umetno inteligenco, ter omogočiti sodelovanje med znanstvenimi in raziskovalnimi ustanovami preko skupnih projektov.

Veleposlanik Mirošič se je državam članicam CARICOM-a in generalni sekretarki dr. Barnett zahvalil za njihovo podporo slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov. Sogovornika sta v tem kontekstu izmenjala stališča tudi o varnostni situaciji v karibski regiji, s poudarkom na krizi v Haitiju ter na odnosih med Gvajano in Venezuelo.

Ob koncu je veleposlanik povabil generalno sekretarko dr. Barnett, da obišče Slovenijo in se udeleži Dnevov Latinske Amerike in Karibov 2024, ki bodo v Sloveniji potekali oktobra. Dogodek bo vključeval serijo tematskih dogodkov, ki bodo na voljo tako v hibridni kot virtualni obliki.