Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Pintar se je udeležil Predsedničinega foruma o (ne)nasilju

Na Brdu pri Kranju se je odvil Predsedničin forum na temo o (ne)nasilju, ki se ga je med drugimi visokimi predstavniki Vlade udeležil tudi Marjan Pintar, državni sekretar Ministrstva za zdravje.
Moški v sivi obleki stoji za govorniškim pultom na odru. Pred pultom je cvetlični aranžma. Na odru so prazni stoli, v kotu pa slovenska zastava in zastava Evropske unije.

Državni sekretar Marjan Pintar je na Predsedničinem forumu izpostavil področje duševnega zdravja. | Avtor: Ministrstvo za zdravje

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je izpostavila, da je nasilja danes vedno več, zato se moramo pogovarjati o tem, kako ga preprečevati in blažiti ter kako ukrepati ob njegovem pojavljanju. Osnovna načela v družbi bi morala biti vzpostavljanje spoštljivega dialoga, strpnosti in ničelna toleranca do vseh oblik nasilja. Izpostavila je tri področja, ki so bila v nadaljevanju tudi posebej predstavljena v panelih: nasilje v družini, medvrstniško nasilje ter nasilje nad starejšimi. 

V uvodnem delu je udeležence foruma v imenu Ministrstva za zdravje nagovoril tudi  državni sekretar Marjan Pintar, ki je izpostavil področje duševnega zdravja, ki je najpogosteje negativna posledica nasilja. Prav tako je poudaril pomembnost preventive in podporo programom nevladnih organizacij. Nenazadnje pa je omenil tudi nasilje nad zdravstvenimi delavci, ki je v zadnjih letih v porastu. 

V nadaljevanju so strokovnjaki in predstavniki različnih institucij predstavili konkretne podatke in poglede na posamezno področje problematike nasilja. Prav tako so predstavili nekatere rešitve in konkretne ukrepe, ki bi jih morali kot družba uveljaviti v praksi, da bi zmanjšali nasilje.