Skoči do osrednje vsebine

V Mariboru slovesno počastili dan Slovenske vojske

Slovenska vojska svoj dan praznuje 15. maja, v spomin na prve nabornike, ki so svoje usposabljanje na Igu in v Pekrah začeli 15. maja 1991. Drugo leto zapored smo dogajanje razširili in odprli za širšo javnost. Letos se je praznovanje preselilo v Maribor. Danes, na predvečer praznika, je v dvorani Tabor potekala osrednja slovesnost. Sledil je koncert Big banda Orkestra Slovenske vojske z gosti.

Posnetek slovesnosti bo na 2. programu TV Slovenija, v sredo, 15. maja, na dan Slovenske vojske, ob 20. uri, posnetek koncerta pa si bo mogoče ogledati v petek, 17. maja, ob 20. uri na 1. programu TV Slovenija.

Obiskovalci so lahko tekom današnjega dneva v dvorani Tabor in pred njo spremljali celodnevno dogajanje in ob tem spoznavali različne poklice, ki jih opravljajo pripadnice in pripadniki Slovenske vojske – od pilotov, vojakov pehotne enote, glasbenikov, vodnikov psov in upravljavcev dronov do zdravstvenih tehnikov, inženirjev in pripadnikov športne enote. Na ogled so bile taktično-tehnična predstavitev opreme in enot Slovenske vojske, dinamične predstavitve in možnost preizkusa v vojaških veščinah. Prav tako so lahko obiskovalci spoznali različne možnosti sodelovanja s Slovensko vojsko – od prostovoljnega služenja vojaškega roka in vključevanja v pogodbeno rezervo do vojaških taborov za mlade, možnosti opravljanja obveznega praktičnega izobraževanja ter priložnosti za pridobitev štipendij za dijake in študente.

Večerni in osrednji del se je začel s protokolarno slovesnostjo, na kateri so bili govorniki predsednica Republike Slovenije in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar, minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš.

Predsednica Republike Slovenije in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar je ob 11.30 obiskala pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, ki so v počastitev njihovega praznika pred dvorano Tabor v Mariboru za obiskovalke in obiskovalce pripravili poseben prikaz zmogljivosti Slovenske vojske in predstavitev njenih enot. Udeležila se bo tudi koncerta Big banda Orkestra Slovenske vojske, ki bo sledil osrednji slovesnosti.

V svojem slavnostnem nagovoru je čestitala pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske, ki opravljajo državotvorno poslanstvo in so nenadomestljivi temelj naše državnosti. »Vrednote Slovenske vojske so vrednote skupnosti,« je dejala ter izpostavila vlogo pripadnic in pripadnikov pri zagotavljanju miru, obrambi države in ljudi, nesebični pomoči sočloveku ter sodelovanju s partnerji in zavezniki. Pripadnice in pripadnike Slovenske vojske odlikujejo tovarištvo, pogum, požrtvovalnost, solidarnost, spoštovanje človekovih pravic in svoboščin ter varnost lastnega naroda – vrednote, ki jih vsak dan nosijo v »velikem srcu, ki pod uniformo bije za domovino in za vse nas.«

Poudarila je, da je najpomembnejša vloga Slovenske vojske obramba domovine, zato je odgovorna in državotvorna naloga politike, da ji zagotavlja podporo za delo in poskrbi, da je Slovenska vojska ustrezno opremljena, usposobljena, zaščitena in modernizirana.

Minister Marjan Šarec je v svojem nagovoru poudaril, da je letošnje praznovanje dne Slovenske vojske v luči zaznamovanja leta generala Rudolfa Maistra. Povedal je, da je general Rudolf Maister razglasil Maribor in Štajersko za slovensko posest, ne nazadnje pa iz Maribora in okolice prihaja tudi največ pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Kot ključno za Slovensko vojsko je minister izpostavil posodobitev opreme, in sicer nakup transportnih letal, helikopterjev in najsodobnejšega sistema zračne obrambe, ter naložbe v raziskave in razvoj.

»Lani smo prvič po letu 2010 zaposlili več kot 300 novih pripadnic in pripadnikov. Število udeležencev na taborih za mlade se drastično povečuje. Povečuje se tudi zanimanje mladih za Slovensko vojsko, zato nikakor ne drži tisti mit, da mladih Slovenska vojska ne zanima,« je poudaril minister.

V nadaljevanju je minister Šarec spomnil na delovanje Slovenske vojske pri ukrepanju in reševanju ob lanskih poplavah. »Pomembno je vedeti, da je Slovenska vojska vedno v službi ljudi. Slovenski gasilke in gasilci, Civilna zaščita in Slovenska vojska je trojica, ki skupaj z roko v roki rešuje življenja. Seveda pa se moram zahvaliti tudi vodstvoma Ministrstva za notranje zadeve in Policije za sodelovanje ob ujmah. Kajti skupaj smo bili uspešni in skupaj smo reševali življenja,« je dejal minister za obrambo Marjan Šarec.

Minister Šarec se je pripadnikom in pripadnicam Slovenske vojske zahvalil z besedami: »Dragi pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, beseda hvala ne more opisati tistega, kar vsi čutimo do vas za to, kar vse ste naredili v lanskem letu. Kamere so seveda veliko pokazale, vendar nikoli ne bodo mogle pokazati tistega, kar smo videli na terenu.«   

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš je spomnil na tri za Slovenijo in Slovensko vojsko pomembne obletnice, in sicer leto generala Rudolfa Maistra, 20. obletnico vstopa Slovenije v Severnoatlantsko zavezništvo in 20-letnico Slovenije znotraj Evropske unije. Poudaril je, da je Slovenija v teh 20 letih postala aktivna, cenjena in prepoznavna članica obeh zavezništev, Slovenska vojska pa s sodelovanjem v mednarodnih operacijah in misijah ter vojaškimi vajami dejavno prispeva k skupnim obrambnim in varnostnim naporom in odvračalni drži zavezništva.

»Mi smo tukaj, da s svojo usposobljenostjo, samostojno ali v sodelovanju z zavezniki, izvajamo vojaško obrambo Republike Slovenije, prispevamo k mednarodnemu miru in stabilnosti ter nudimo pomoč in podporo našim sodržavljankam in državljanom. Nosimo torej veliko odgovornost. Podobna je drevesu, ki mora imeti globoke korenine v vrednotah naroda, veje pa raztezati tako, da bodo vedno znova obrodile dobre sadove demokratičnih načel,« je poudaril načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Glavaš.

Na slovesnosti sta načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš in minister za obrambo Marjan Šarec podelila brigadirski sablji. V čin brigadirke je bila povišana Tatjana Pečnik. V čin brigadirja je bil povišan Dean Groff.

Slovenska vojska vsako leto razglasi najboljšega vojaka in najboljšega podčastnika za minulo leto. Prestižna naziva za leto 2023 sta si prislužila desetnik Rolando Kropej iz 2. pehotne čete 20. pehotnega polka Slovenske vojske in štabni vodnik Aleksander Bratkovič iz Odreda za specialno podvodno delovanje 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske.

Red Slovenske vojske z zvezdo je prejela 72. brigada Slovenske vojske, velika plaketa za sodelovanje pa je bila podeljena Zvezi društev general Maister.

Slovesnost sta povezovala Mojca Mavec in Mario Galunič.

Sledil je koncert Big banda Orkestra Slovenske vojske z gosti, znanimi slovenskimi glasbenicami in glasbeniki. Nastopili bodo Nina Pušlar, Vlado Kreslin, Tomislav Jovanović Tokac in Leopold I., na sporedu je bilo tudi glasbeno presenečenje večera.

Zbrana sredstva od prodaje vstopnic za koncert s simboličnim dobrodelnim prispevkom 5 evrov bo Ministrstvo za obrambo namenilo za pomoč prizadetim v lanskoletnih poplavah.