Skoči do osrednje vsebine

Minister Props na obisku upravnih enot: "Uporabnikom še naprej na voljo vse nujne javne storitve."

Minister za javno upravo mag. Franc Props je danes obiskal upravne enote (UE) Zagorje ob Savi, Trbovlje in Hrastnik.
»Prepričan sem, da je za tukajšnje prebivalce, kar se tiče izvajanja javnih storitev s strani države na lokalni ravni, zgledno poskrbljeno,« je ob srečanju z načelnicami in zaposlenimi povedal minister.

Minister za javno upravo mag. Franc Props se je na obiskih upravnih enot seznanili z njihovim delovanjem, prostorskimi, tehničnimi razmerami za delo ter kadrovsko problematiko, srečal pa se je tudi z zaposlenimi tamkajšnjih upravnih enot.

V pogovoru z načelnicami Ireno Drašlar (UE Zagorje ob Savi), Nino Žnidaršič (UE Trbovlje) in Darjo Klenovšek (UE Hrastnik) je spregovoril o izzivih omenjenih upravnih enot ter potrdil zavezanost vlade k iskanju učinkovitih rešitev. Ob tem je priznal, da so nekateri izzivi zahtevnejši zaradi zatečenega stanja, a je prepričan, da so z odločnim in skupnim prizadevanjem dosegljivi.

Po mnenju ministra pa je dosegljiv tudi dogovor glede celovite prenove plačnega sistema v javnem sektorju, ki se oblikuje in je predmet diskusije v okviru centralnih in stebrnih pogajanj. V izjavi za medije po obisku UE Hrastnik je povedal, da krovna pogajanja med predstavniki vlade in reprezentativnimi sindikati za javni sektor dobro napredujejo in bi jih lahko predvidoma do poletja že uspešno zaključili.

O poteku pogajanj s predstavniki Sindikata državnih organov Slovenije pa je napovedal nadaljevanje pogovorov glede reševanja stavkovnih zahtev za skupno pogajalsko mizo, in sicer v naslednjem tednu, ko je tudi sklican sestanek med vladno pogajalsko skupino in predstavniki reprezentativnih sindikatov UE.

Pri tem je minister izpostavil, da je stavka zaposlenih na upravnih enotah legitimna pravica zaposlenih, a ob tem verjame, da bo izvajanje nalog, ki so bistvene za uresničevanje funkcij delovanja upravnih enot v času stavke, skladno z Zakonom o stavki, vseeno zagotovoljeno. 

Pravica do stavke po ustavi ni absolutna pravica in neomejena. Tako kot ostale človekove pravice in temeljne svoboščine je omejena s pravicami drugih, ki potrebujejo javne storitve.

»Prepričan sem, da bodo načelniki ravnali odgovorno in poskrbeli za to, da bodo izvedene vse storitve, ki jih uporabniki potrebujejo tudi v času stavke,« je o organizaciji dela in zagotavljanja dostopnosti do javnih storitev v Zasavju povedal minister in poudaril, da vlada ceni delo javnih uslužbencev na upravnih enotah ter se zaveda njihove ključne vloge pri učinkovitem delovanju javnega servisa in zadovoljstvu uporabnikov.

Več o bistvenih nalogah, ki so nujne za uresničevanje funkcij delovanja upravnih enot v času stavke.