Skoči do osrednje vsebine

Načelnice in načelniki si prizadevajo za zagotavljanje nemotenega delovanja upravnih enot

Ministrstvo za javno upravo je bilo v skladu z Zakonom o stavki (SZtk) s strani Sindikata državnih organov Slovenije ter nekaterih posamičnih sindikalnih organizacij upravnih enot seznanjeno z napovedjo zaostrovanja stavkovnih aktivnosti, in sicer naj bi se stavka na določenih upravnih enotah od 15. maja 2024 dalje izvajala vsak delovni dan do preklica oziroma do izpolnitve stavkovnih zahtev.

Do danes je takšen način zaostrovanja stavke napovedalo 37 upravnih enot.

Ker vlada sledi zavezam učinkovitega javnega sektorja ter si prizadeva uporabnikom zagotavljati dostopne javne storitve, so pristojni resorji zaradi zagotavljanja dostopnosti do javnih storitev pregledali in posodobili nabor bistvenih nalog, ki so nujne za uresničevanje funkcij delovanja upravnih enot v času stavke. 

Zakon o stavki (ZStk) glede stavke delavcev v državnih organih namreč določa, da lahko ti uresničujejo pravico do stavke pod pogojem, da ob tem ni bistveno ogroženo uresničevanje funkcije organa (11. člen ZStk), kar pomeni, da je na upravnih enotah izvajanje bistvenih nalog v času stavke treba zagotoviti dnevno in čimbolj nemoteno.

Ob tem dodajamo, da lahko stranke urejajo večino upravnih zadev na katerikoli upravni enoti v Sloveniji. Le za nekatere upravne zadeve je določena krajevna pristojnost glede na njeno prebivališče ali nameravani kraj prebivanja stranke (zaradi lažjega preverjanja dejanskega stanja).