Skoči do osrednje vsebine

V Beltincih so se novi vojaški obvezniki seznanili z možnostmi sodelovanja s Slovensko vojsko

V Beltincih je danes potekala tradicionalna prireditev, tako imenovana rekrutacija, na kateri so mlade fante letnika 2006, ki bodo letos s polnoletnostjo vpisani v vojaško evidenco, seznanili s pravicami in dolžnostmi vojaškega obveznika.

Zbrane so tudi letos pozdravili minister za obrambo Marjan Šarec in župan Občine Beltinci Marko Virag, kot slavnostna govornica pa je mlade nagovorila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Pravice in dolžnosti, ki jih mladim nalaga Zakon o vojaški dolžnosti, je uvodoma predstavila vodja uprave za obrambo Katja Ravnjak.

V Beltincih seznanitve z vojaško dolžnostjo potekajo z ohranjanjem tradicije nabora, rekrutacije z okrašenimi vozili in vozovi, na katerih se fantje v družbi deklet pripeljejo na prizorišče. Vojaški obvezniki prihajajo iz občin Beltinci, Črenšovci, Odranci, Turnišče in Velika Polana, skupaj jih bo letos v vojaško evidenco vpisanih 578. Ob tej priložnosti mladi podrobneje spoznajo tudi različne poklice, ki jih lahko opravljajo kot pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, vojaško tehniko in oborožitev ter druge možnosti sodelovanja s Slovensko vojsko, kot so prostovoljno služenje vojaškega roka, štipendiranje in vojaški tabori, za katere je med mladimi veliko zanimanja. Mladi so se lahko seznanili tudi z vlogo Slovenske vojske v sistemu zaščite in reševanja pri pomoči ob naravnih nesrečah, ki so vse pogostejše in silovitejše.

Kot je v govoru poudaril minister za obrambo Marjan Šarec, je izbira poklica za mladega človeka ena najtežjih odločitev. »Danes imate priložnost, da se seznanite z vojaškim poklicem, ki je težak in odgovoren, a vendar eden najlepših poklicev, kar jih obstaja.« Kot je dodal, ni poklica, ki ga ne bi mogli opravljati v Slovenski vojski ter s tem najlepše služiti svoji domovini in njenim prebivalcem. »Slovenska vojska je odprta za vse in je dober odgovor na izzive in dileme, ki jih pred mlade postavlja današnji čas. Slovenska vojska goji domoljubje, sočutje, sobivanje in skupni duh za dosego cilja ter predstavlja veliko tistega, kar v današnjem svetu morda manjka,« je še poudaril minister v svojem nagovoru. »Če služimo domovini, služimo predvsem njenim prebivalcem,« je sklenil minister Šarec in spomnil na ključno vlogo Slovenske vojske v lanskoletnih katastrofalnih poplavah.