Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob sprejel predstavnike invalidskih organizacij

Predsednik vlade dr. Robert Golob je danes sprejel predstavnike Evropskega invalidskega foruma (angleško European Disability Forum - EDF) in Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS). Srečanje je potekalo v okviru Generalne skupščine EDF, ki se v soorganizaciji z NSIOS odvija v Ljubljani med 10. in 12. majem 2024.
Sprejem predstavnikov Evropskega invalidskega foruma in Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije pri predsedniku vlade Robertu Golobu

Sprejem predstavnikov Evropskega invalidskega foruma in Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije pri predsedniku vlade Robertu Golobu | Avtor: Danijel Novakovič/STA

Premier je s predstavniki med drugim spregovoril tudi o manifestu EDF, ki so ga delegati sprejeli v luči prihajajočih evropskih volitev z željo po izboljšanju položaja invalidov v družbi. Mednarodnim gostom je pojasnil, da predstavniki Vlade Republike Slovenije in predstavniki NSIOS odlično sodelujejo v okviru fokalne skupine, ki deluje pod okriljem Vlade Republike Slovenije. To je na srečanju pri predsedniku vlade marca letos poudarila tudi predsednica NSIOS mag. Mateja Toman, ki je ob tej priložnosti povabila premierja dr. Goloba na srečanje s predstavniki EDF.

Mag. Mateja Toman je poudarila, da invalidske organizacije pomembno prispevajo k uresničevanju pravic invalidov in cenijo, da je to vlogo prepoznal tudi predsednik vlade z ustanovitvijo fokalne skupine v letu 2022. Slednja je namreč mesto rednega sodelovanja med slovensko vlado in NSIOS.

Predsednik Evropskega foruma invalidov Yannis Vardakastanis je dejal, da je Slovenija pomembno prispevala k izboljšanju položaja invalidov v EU. Kot primer dobre prakse je izpostavil vlogo Slovenije pri projektu Evropska kartica ugodnosti za invalide.

Zbrani so spregovorili tudi o pravicah invalidov v prometu in potniških pravicah ter o zaposlovanju in samostojnem življenju invalidov.

Srečanja s predsednikom Vlade Republike Slovenije, dr. Robertom Golobom, so se udeležili:

- predsednik EDF Yannis Vardakastanis,
- vodja službe za odnose z javnostmi EDF André Félix,
- namestnik direktorja EDF, Alejandro Moledo,
- mag. Mateja Toman, predsednica NSIOS,
- Borut Sever, predstavnik NSIOS v upravnem odboru EDF,
- mag. Mojca Vaupotič, generalna sekretarka NSIOS,
- Nataša Lužar, kabinet predsednika vlade,
- Simona Pirnat Skeledžija, kabinet predsednika vlade.