Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za zdravje na Simpoziju zdravstvene in babiške nege podelila nagrado za življenjsko delo

Ministrica za zdravje dr. Valentina Prevolnik Rupel se je udeležila slavnostne akademije ob zaključku 19. Simpozija zdravstvene in babiške nege. Na začetku je nagovorila udeležence, na koncu pa še podelila priznanje Angele Boškin za življenjsko delo upokojeni diplomirani medicinski sestri Darinki Klemenc.
Tri slavnostno oblečene ženske stojijo ena ob drugi. Leva v črni obleki treplja sredinsko v rjavi obleki. Desna v belem kostimu drži listino.

Ministrica je skupaj z Moniko Ažman podelila priznanje Angele Boškin za življenjsko delo Darinki Klemenc.

Ob mednarodnem dnevu babic (5. maj) in mednarodnem dnevu medicinskih sester (12. maj) je Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih združenj medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza) na Brdu pri Kranju organizirala Simpozij zdravstvene in babiške nege. Ta se je zaključil s slavnostno akademijo, na kateri so podelili tudi priznanja njihovim najbolj zaslužnim članicam in članom.

Udeležence svečanega dogodka je v uvodu nagovorila tudi ministrica za zdravje, ki je označila zdravstveno nego kot eno najstarejših in najbolj temeljnih dejavnosti človeštva – skrb za sočloveka. »Zdravstvena nega je sestavni in neizogibni del zdravstvene obravnave in zdravstvenega varstva. Je hrbtenica zdravstvenega sistema in igra pomembno vlogo v oskrbi pacientov,« je povedala ministrica. 

Še posebej je izpostavila pomen kakovostnega izobraževanja in usposabljanja za osebje na področju zdravstvene nege: »Visoko usposobljeni in kompetentni izvajalci zdravstvene nege lahko prevzemajo večje odgovornosti in s tem pripomorejo k učinkovitejši zdravstveni obravnavi ljudi.« Povedala je, da je bil na Ministrstvu za zdravje pred kratkim ustanovljen nov sektor za kadre v zdravstvu, ki si med drugim prizadeva tudi za vzpostavitev specializacije v zdravstveni in babiški negi. Uredba pa predvideva nov standard ambulante, ki povezuje tim ambulante družinske medicine in referenčno ambulanto ter dodaja dodatno diplomirano medicinsko sestro. Zaključen je že poziv za financiranje ambulant s tem novim standardom ter ustanovljena delovna skupina, ki razpravlja o širitvi kompetenc za diplomirane medicinske sestre. »Z vsem tem želimo ustvariti boljše karierne pogoje za razvoj kadrov v zdravstveni negi, opolnomočiti zdravstveno nego in sočasno tudi razbremeniti družinske zdravnike,« je pojasnila ministrica. 

Na koncu je skupaj z Moniko Ažman, predsednico Zbornice – Zveze podelila priznanje Angele Boškin za življenjsko delo upokojeni diplomirani medicinski sestri Darinki Klemenc, ki je utrla pot razvoju enterostomale terapije in področju pacientovih pravic.

Na rdeči preprogi stojijo moški in dve ženski. Vsi so slavnostno oblečeni in se smejijo. Za njimi je vidna steklena dvorana.

Državni sekretar Denis Kordež, Monika Ažman, predsednica Zbornice – Zveze, in ministrica dr. Valentina Prevolnik Rupel