Skoči do osrednje vsebine

Agencija za okolje soprejemnik nagrade Evropskega meteorološkega društva

Naš sodelavec dr. Benedikt Strajnar s Sektorja za meteorološko in oceanografsko modeliranje je s kolegi iz Nizozemske in Britanske meteorološke službe prejel letošnjo nagrado Evropskega meteorološkega društva za pomembne tehnološke dosežke in inovacije na področju meteorologije in meritev.

Evropski center za meteorološke podatke, pridobljene iz zrakoplovov, je program v okviru Interesnega združenja evropskih državnih meteoroloških služb. Cilj Centra je zbiranje, obdelava in razširjanje meritev ozračja, zbranih s pomočjo letal.

Ti podatki se predvsem v Evropi in marsikje drugod po svetu zbirajo s pomočjo radarjev za Nadzor zračnega prometa in komunikacije zrakoplovov. Oboje je potrebno za podporo kontroli zračnega prometa in avtomatizacijo v gostem prometu (angleško Mode Select Beacon - Mode-S) ter lokalnih sprejemnikov za Samodejni odvisni nadzor – oddajanje (angleško Automatic Dependent Surveillance–Broadcast - ADS-B). Največ truda je bilo namenjenega tehnološkim rešitvam za sprejem, obdelavo in kontrolo kvalitete tako velike količine podatkov in njihovega posredovanja.

Na ta način lahko dnevno v realnem času zberemo približno 25 milijonov izmerkov temperature in 35 milijonov izmerkov vetra. To je precej več in ceneje kot meritve v preteklosti, ko so bili na voljo le podatki z namensko opremljenih letal posameznih letalskih prevoznikov. Sproti poteka nadzor kakovosti teh meritev in posredovanje drugim meteorološkim službam za svoje potrebe - predvsem kot vhodni podatek za operativne meteorološke modele.

Kot posledica odličnega sodelovanja s Kontrolo zračnega prometa Slovenije se je tovrstno zbiranje podatkov pri nas zelo hitro vzpostavilo. Vse na ta način pridobljene podatke operativno uporabljamo tudi v vremenskem modelu ALADIN na Agenciji za okolje.

zemljevid Evrope s prikazom pokritosti letalskih meritev

Pokritost in gostota letalskih meritev. Rdeče barve ustrezajo ~100000 letalskim meritvam na dan na območju velikosti 50x50 km. | Avtor: Agencija za okolje