Skoči do osrednje vsebine

Srečanje konstituence Evropske banke za obnovo in razvoj prvič prav v Sloveniji

Ministrstvo za finance gosti prvi sestanek konstituence Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), ki je organiziran v kateri izmed držav članic konstituence. Na srečanju je delegacija EBRD predstavila novi osnutek strategije za Slovenijo, ki naj bi bila konec julija sprejeta na odboru direktorjev, drugi del sestanka pa je bil namenjen pripravam na letno zasedanje prihodnji teden.
Predstavniki Evropske banke za obnovo in razvoj sedijo na levi strani mize, na desni pa predstavniki Ministrstva za finance, na čelu z ministrom Klemnom Boštjančičem.

Minister Klemen Boštjančič gosti predstavnike Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) na prvem obisku v Sloveniji. | Avtor: Ministrstvo za finance

Strategija naj bi bila konec julija sprejeta na odboru direktorjev, drugi del sestanka pa je bil namenjen pripravam na letno zasedanje prihodnji teden.

Ključna tema letnega zasedanja 15. in 16. maja v Armeniji bo priprava novega petletnega strateškega in kapitalskega okvira, ki ga bodo guvernerji potrjevali prihodnje leto na letnem zasedanju v Londonu, tokrat pa se vodstvo banke na guvernerje obrača s prošnjo za usmeritve, tako glede prioritet banke (zeleno, enakost spolov in enakost možnosti ter upravljanje, podprto z mobilizacijo in digitalizacijo), kot tudi, kako naj banka poveča svojo fleksibilnost v odzivu na neprestane krize, ki nas pretresajo in zagotovi učinkovito delovanje v svojih državah operacij, pa tudi, kako naj poveča svojo prisotnost v zasebnem sektorju.

V okviru obiska so predstavniki EBRD predstavili osnutek strategije za Slovenijo, ki bo nadgradila obstoječo in predvideva okrepljeno dejavnost EBRD na dveh področjih:

  • povečanje konkurenčnosti z raznolikim financiranjem, inovacijami in dobrim upravljanjem (angleško Enhance Competitiveness through Diversified Financing, Innovation and Good Governance),
  • napredovanje Slovenije na področju zelenega prehoda (angleško Advance Slovenia’s Green Economy transition)

Delegacija EBRD je v sklopu obiska naše države obiskala še obrat ELESA Beričevo, ki z banko poslovno sodeluje.