Skoči do osrednje vsebine

Odprtje razstave v Parku vojaške zgodovine

Minister dr. Aleksander Jevšek se je v Parku vojaške zgodovine Pivka udeležil odprtja fotografske razstave, ki prikazuje zgodovinski razvoj muzeja ter okrogle mize na to temo. V slavnostnem nagovoru ob odprtju je poudaril, da je muzej danes, 20 let za tem, ko se je porodila ideja o zasnovi, eden najbolj obiskanih muzejev pri nas in je zgodba o uspehu tudi z vidika koriščenja evropskih sredstev.
Minister dr. Jevšek, župan občine Pivka, Robert Smrdelj in Janko Boštjančič, direktor Parka  vojaške zgodovine v Pivki na otvoritvi razstave

Minister dr. Aleksander Jevšek, župan občine Pivka, Robert Smrdelj in Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine v Pivki, na otvoritvi razstave | Avtor: MKRR

Dogodek, ki je potekal na predvečer Dneva Evrope in praznika Občine Pivka, je bil posvečen tudi 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo minister je ob tem poudaril, da z današnje perspektive lahko ugotovimo, da je članstvo naši državi pomagalo na poti gospodarskega razvoja in mednarodne uveljavitve, ljudem pa omogočilo številne nove možnosti. Ena vidnejših prednosti članstva v Evropski uniji je gotovo tudi dostop do sredstev evropske kohezijske politike, ki jih lahko občine in drugi deležniki koristijo.

“Evropska kohezijska sredstva so namenjena skladnemu regionalnem razvoju in Park vojaške zgodovine je projekt, ki je pokazal kako se to udejanja v praksi. Z muzejem se v kraju razvijajo turizem, gostinstvo in druge panoge ter regija kot celota,” je poudaril minister Jevšek.

S sredstvi EU je bilo v Sloveniji izvedenih več kot 15.000 projektov, ki so prispevali k dvigu življenjskega standarda in vsestranskemu razvoju Slovenije. Prav tako je Slovencem odprla možnosti za delo in študij v drugih državah članicah. Kohezijska in druga sredstva EU so močno prispevala k zmanjševanju zaostanka Slovenije in njenemu približevanju povprečni ravni razvitosti EU.

Za uresničevanje ciljev kohezijske politike je bilo od leta 2004 Sloveniji dodeljenih več kot 11 milijard evrov. V programskem obdobju 2021-2027 ima Slovenija na voljo dobre 3,2 milijarde evrov. Za to obdobje je ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj izdalo že za skoraj pol milijarde evrov odločitev o podpori. Slovenija je zelo uspešno zaključila tudi obdobje 2014-2020, saj je ena od sedmih držav članic EU, ki je izkoristila vsa razpoložljiva evropska kohezijska sredstva tega obdobja.