Skoči do osrednje vsebine

Poslanica predsednika vlade dr. Roberta Goloba ob prvem maju, mednarodnem prazniku dela

Spoštovani državljanke in državljani, prebivalke in prebivalci Slovenije ter rojaki v zamejstvu in po svetu, iskrene čestitke ob prvem maju, prazniku dela, ki zgodovinsko simbolizira boj delavcev za dostojanstvo, enakopravnost in pravične delovne pogoje.
Robert Golob stoji pred zastavami.

Predsednik vlade dr. Robert Golob.

Teh nekaj prostih dni naj bo priložnost za razmislek o naši skupni prihodnosti. Časi, ko so podjetja potrebovala krepke in spretne roke, se spreminjajo: delodajalci bodo v prihodnje iskali zlasti znanje. Digitalizacija, umetna inteligenca in drugi fenomeni našega časa obetajo, da bomo v prihodnosti delali precej drugače, kot smo doslej.

Vlada se zaveda, kako pomembna je pri tem vloga države. Ustvarjati priložnosti z javnim izobraževalnim sistemom in spodbudami, da bo vsakdo našel svoje poslanstvo, poklic in delo, umerjene po njegovih talentih in zmožnostih. Ima pa država tudi nalogo, da poskrbi, da bodo družbena bremena pravično porazdeljena in ustrezno nagrajena. Za to si prizadevamo pri ponovni obuditvi socialnega dialoga med socialnimi partnerji. Polni zaposlenosti navkljub so med nami namreč še vedno zapostavljeni in premalo plačani poklici. Za njimi se skrivajo obrazi, ki požrtvovalno opravljajo svoje delo, a pogosto niso slišani. Preglasijo jih močnejše interesne skupine. Prizadevali si bomo, da bodo ti obrazi slišani in ustrezno nagrajeni.

Prazniki pa seveda prinašajo veliko lepega. Sinoči so po državi zagoreli številni kresovi. Tradicija v nebo švigajočih plamenov skriva tudi pomembno sporočilo: ljudje smo pripravljeni trdo poprijeti za delo, če le gre za cilj, ki je skupen vsem. Želim si, da bi skupaj gradili skupno pot. Na tej poti Slovenija potrebuje vsakogar. Aktivno se vključimo v družbeno dogajanje in s svobodnimi odločitvami prispevajmo k boljši prihodnosti. Le skupaj lahko zgradimo družbo, ki bo še naprej ponosna na svoje ljudi, njihovo inovativnost, delavnost, predvsem pa na socialno pravičnost.

Želim vam lep praznik dela, naj bo poln zasluženega počitka in veselja.

Dr. Robert Golob
predsednik Vlade Republike Slovenije