Skoči do osrednje vsebine

Mural Anžeta Zadela obogatil najemna stanovanja za upokojence v Radovljici

Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja je pred dnevi svečano izvedel odprtje objekta z desetimi novimi namenskimi najemnimi stanovanji za starejše v Radovljici. Izvedli so celovito rekonstrukcijo in prizidavo objekta, pri tem pa so izvajali tudi ukrep umetniškega deleža v javnih investicijskih projektih.

Ta določa, da javni investitorji del sredstev, namenjenih za gradnjo ali obnovo objektov v javni lasti, namenijo za opremo teh objektov ali njihove okolice z umetniškimi deli. Namen ukrepa je namreč opremiti in s tem obogatiti javne prostore z umetniškimi deli.

Na anonimnem javnem natečaju, ki ga je Nepremičninski sklad izvedel, je po oceni strokovne komisije zmagal predlog arhitekta Anžeta Zadela. Gre za stensko poslikavo z naslovom Tkanje generacij in kulture. Osrednji motiv murala predstavlja silhueto ikoničnega skakalnega stolpa arhitekta Ivana Vurnika pred veličastnimi vrhovi karavanških gora. Na spodnji strani poslikavo uokvirjajo tradicionalni vzorci, ki jih je zbirala slikarka in oblikovalka Helena Vurnik. Vzorci so odmev trajnostne dediščine kulturnih in rokodelskih praks čebelarstva, tkalstva, kovaštva in poljedelstva, ki odlikujejo lokalno in naravno okolje Radovljice.

Na spletni strani Nepremičninskega sklada lahko preberete več o umetniškem projektu.