Skoči do osrednje vsebine

Železniška postaja Zagorje zasijala v novi podobi

Direkcija za infrastrukturo je danes simbolično obeležila zaključek prenove železniške postaje Zagorje. Železniška postaja se ponaša s prenovljenim postajnim poslopjem, peronsko in tirno infrastrukturo ter novim nadhodom.

Za varen in lažji dostop potnikov do peronske infrastrukture je bil zgrajen nov 28 metrov dolg in 3,40 metra širok nadhod s stopnišči, z dvema dvigaloma ter zavetiščem za čakajoče potnike. Nosilna jeklena konstrukcija nadhoda je zastekljena z varnostnim steklom. Gre za prvi nadhod na slovenski železniški infrastrukturi v taki izvedbi.

Zgrajena sta bila dva bočna perona uporabne dolžine 410 metrov z nadstrešnicami ter urbano opremo. Postajno poslopje ima novo čakalnico, sanitarije ter kurilnico. Z obnovo skladišča je osebje upravljavca dobilo nove pisarniške prostore.

Za lažji dostop do železniške postaje je bilo urejeno parkirišče s 70 parkirnimi mesti za osebna vozila, 4 parkirnimi mesti za enosledna vozila ter 4 parkirna mesta so namenjena invalidnim osebam. Prav tako je bilo zgrajeno novo avtobusno postajališče in obračališče.

Prenovljena je bila tirna infrastruktura, kjer so bili nadgrajeni tiri in tirne naprave v dolžini 1.700 metrov. Prav tako so bile nadgradnje telekomunikacijske naprave, električne inštalacije ter vozna mreža v dolžini 3 kilometrov.

Ureditev železniške postaje Zagorje je potekala v okviru projekta uvedbe daljinskega vodenja prometa. V mesecu decembru 2023 so bila zaključena gradbena dela, ki so potekala od septembra 2022. Dela v vrednosti 22 milijonov evrov je sofinancirala Evropska unija v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope v višini 13,98 milijona evrov.

Na spletnem portalu Krajšamo razdalje je na voljo več  informacij o projektu nadgradnje železniške postaje Zagorje

 

Železniška postaja Zagorje
1 / 2