Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko na obisku v Celju

Ministrica dr. Asta Vrečko je bila v Narodnem domu v Celju, kjer je potekala osrednja občinska slovesnost pred sobotnim državnim praznikom, dnevom upora proti okupatorju, osrednja govornica. Med obiskom Celja se je ministrica srečala tudi z županom Matijo Kovačem, s katerim sta skupaj uradno odprla prenovljeno Pelikanovo fotohišo.

27. aprila se spominjamo ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda leta 1941, dogodkov, ki so pomembno oblikovali zgodovino našega naroda, pogum ključnih osebnosti tistega časa pa nam je tudi danes lahko zgled. Kot je povedala slavnostna govornica, dr. Asta Vrečko, »so vrednote narodne osvoboditve tudi vrednote družbene pravičnosti in solidarnosti. So tiste vrednote, ki so danes tako nujne in pomembne. Borci osvobodilne fronte so odšli v boj z odločnostjo, ki je izhajala iz sočutja in solidarnosti drug do drugega, skupnosti, sovrstnikov, starejših, mladih in tudi do tistih, ki so za njimi šele prihajali. V boj so odšli tudi z iskreno željo po boljšem in pravičnem svetu ter iz neomajne vere do posameznika kot nepogrešljivega dela skupnosti. In zato zmaga nad fašizmom in nacizmom ni pomenila le konca vojne, pomenila je tudi zmago za jezik, kulturo in vrednote.«

»V Sloveniji imamo privilegij, da živimo v miru, v socialni državi, ki je urejena in stabilna. Ta privilegij je potrebno negovati. A kljub temu si moramo prizadevati za še več, širiti moramo naše vrednote in pomagati drugim. Nikoli ne smemo pozabiti, da so vse naše pravice priborjene in ne podarjene. In ker so priborjene, se moramo za njihovo ohranjanje, kot tudi za tiste, ki jih še potrebujemo, boriti vsak dan. Tudi zato si jih ne smemo pustiti odvzeti,« je med drugim še dejala ministrica za kulturo.

Program današnje prireditve so oblikovali na Gimnaziji Lava (Šolski center Celje), dijaki so z mentoricama (scenaristka prireditve in mentorica recitatorjem je profesorica Breda Marušič, mentorica glasbenikov pa profesorica Metka Jagodič Pogačar) pripravili recital pesmi slovenskih pesnikov in glasbeni nastop. V programu so sodelovali tudi praporščaki Združenja borcev za vrednote NOB Celje ter celjski območni veteranski organizaciji, Policijsko veteransko društvo Sever in Združenje veteranov vojne za Slovenijo.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, župan Mestne občine Celje Matija Kovač  in direktor Muzeja novejše zgodovine Celje dr. Tonček Kregar so zvečer še slovesno odprli nov muzejski in kulturni kompleks Fotohiša Pelikan na Razlagovi ulici 5. Gre za izjemno pomembno kulturno in turistično pridobitev za Celje, ki sta ga s skupnim projektom uresničila Mestna občina Celje in Muzej novejše zgodovine Celje, obnovo pa je finančno podprlo tudi Ministrstvo za kulturo.

“Fotohiša Pelikan ne opisuje le zgodovine neke družine, ampak tudi življenje v Celju v zadnjih 150 letih. Ponosni smo lahko, da smo ravno mi hranitelji te bogate dediščine. Verjamem, da imajo mnogi od vas v fotoalbumih staršev in starih staršev fotografije studia Pelikan. To je vaša zgodovina in zgodovina mesta Celje,” je med drugim v pozdravnem nagovoru poudarila ministrica dr. Asta Vrečko.