Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Asta Vrečko je v Kulturnem domu Črnomelj podpisala gradbeno pogodbo z izvajalcem

Izvajalec del bo TGH, gradbeništvo, trgovina in inženiring, d.o.o. Ministrstvo za kulturo je za obnovo Kulturnega doma Črnomelj iz evropskega Načrta za okrevanje in odpornost namenilo 2.129.554,21 evra, 823.896,59 evra pa iz lastnih sredstev. Celotna vrednost obnove znaša 2.957.450,81 evra.
Ministrica podpisuje pogodbo z izvajalcem del

Podpis pogodbe v Kulturnem domu Črnomelj | Avtor: Jani Pavlin

Ministrica dr. Asta Vrečko je ob tem dejala: ”Kulturni dom v Črnomlju je izjemnega pomena za slovensko zgodovino. Zgrajen je bil kot sokolski dom, gre za pomembno arhitekturno dediščino, poleg tega pa je imel v času 2. svetovne vojne zelo pomembno vlogo. Med 19. in 20. februarjem 1944 je prav tukaj potekalo prvo zasedanje Slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS), kjer so bili postavljeni temelji slovenske državnosti.

Med letoma 1944 in 1945 je tukaj delovalo tudi Slovensko narodno gledališče. S tem se je še krepil pomen kulture in umetnosti v najtežjih časih vojne. Vesela sem, da podpisujemo pogodbo prav pred praznikom dneva upora proti okupatorju.

S to prenovo bo dom zasijal kot odprt prostor za prireditve in kulturne dogodke najširši publiki. Ti notranji javni prostori so namreč ključni gradniki skupnosti. Poleg tega pa s to obnovo sledimo tudi enem izmed pomembnih ciljev, ki smo si ga zadali v našem mandatu na ministrstvu za kulturo - decentralizaciji.”

Prenova obsega sanacijo ali zamenjavo neustreznih delov nosilnih konstrukcij, izboljšanje požarne varnosti in varne uporabe objekta, energetsko sanacijo stavbnega ovoja, sistema ogrevanja in razsvetljave, vgradnjo sistema za prezračevanje prostorov, prenovo vodovodnih in električnih napeljav in napeljav centralnega ogrevanja ter tehničnega varovanja, prenovo sistema strelovodne zaščite objekta, popravilo ali zamenjavo notranjega stavbnega pohištva, talnih, stenskih in stropnih oblog, prenovo ali zamenjavo fiksne in premične opreme prostorov, zagotovitev univerzalnega dostopa do vseh javnih površin objekta z vgradnjo dvigala in celovita obnova velike dvorane.