Skoči do osrednje vsebine

V Sloveniji delegacija Črne Gore, pristojna za gozdarstvo

Od ponedeljka je v Sloveniji na obisku delegacija iz Črne gore, ki je odgovorna za izvajanje gozdarske politike. Delegacija se je med obiskom srečala s predstavniki slovenskega ministrstva, pristojnega za gozdarstvo, Zavoda za gozdove Republike Slovenije in Gozdarskega inštituta Slovenije. Prav tako so si na terenu ogledali različne primere praks s področja gozdarstva.
Predstavniki delegacij na ogledu Ljubljane.
1 / 2

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z Zavodom za gozdove Republike Slovenije in Gozdarskim inštitutom Slovenije od 22. do 25. aprila 2024 organizira študijski obisk za črnogorsko administracijo, ki je odgovorna za izvajanje gozdarske politike. To je del projekta tehnične pomoči Republike Slovenije na temo Trajnostno upravljanje gozdov in upravljanje divjadi v Črni gori.

Študijskega obiska se udeležuje deset predstavnikov črnogorske administracije, med njimi generalni direktor direktorata za gozdarstvo Ranko Kankaraš, vodje različnih sektorjev in služb črnogorskega ministrstva, pristojnega za gozdarstvo in lovstvo, in direktor gozdarskega inštituta Črne gore, vključno s predstavniki črnogorskega inšpektorata za gozdarstvo. V treh dneh obiska so udeleženci spoznali organiziranost in delovanje nacionalnega sistema trajnostnega, večnamenskega in sonaravnega gospodarjenja z gozdovi. Obiskali so Zavod za gozdove Republike Slovenije in Gozdarski inštitut Slovenije, kjer so si ogledali referenčni laboratorij za karantenske bolezni ter dendrokronologijo in genetiko. V terenskem delu obiska so udeležencem predstavili gospodarjenje s Pahernikovimi gozdovi na Pohorju in gospodarjenje z zasebnimi gozdovi na istem območju. V ta namen so vključene Območna enota Zavoda za gozdove Slovenj Gradec in Krajevne enote Zavoda za gozdove Radlje ob Dravi.

Slovenija je nedvomno primer dobre prakse na področju trajnostnega, večnamenskega in sonaravnega gospodarjenja z gozdovi ter trajnostnega upravljanja divjadi. S svojimi izkušnjami pomaga državi pristopnici k EU pri pripravi strateških in drugih izvedbenih aktov, potrebnih tudi za črpanje sredstev predpristopne pomoči EU IPARD III (2021–2027) iz ukrepa za trajnostno in večnamensko gospodarjenje z gozdovi in gozdnimi območji.