Skoči do osrednje vsebine

Odprtje 26. umetniške razstave iz niza Okno k sosedu

Od 18. aprila 2024 je na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Celovcu na ogled 26. razstava iz niza Okno k sosedu. Tokrat se predstavljata akademski slikar Matjaž Borovničar, ki na ogled postavlja svoja dela iz serije »Kje so nimfe?«, in akademski slikar Luka Širok, ki razstavlja pod naslovom »Metamorfoza Zavrženih«.

V Celovcu bo do septembra na ogled razstava slovenskih umetnikov Matjaža Borovničarja in Luke Široka. Ob odprtju razstave 18. aprila 2024 je goste pozdravil konzul Matej Kramberger, umetnika in njuna dela pa je podrobno predstavila kustosinja Olga Butinar Čeh.

Borovničarjeva razstava je »Intimna slikarska interpretacija retoričnega vprašanja: Kje so nimfe?«. Je prikaz avtorjevega dojemanja sveta, prispodoba okna, skozi katero se gledalca popelje v nek drugačen svet, v atmosfero, ki je prijetno pomirjujoča in diskretno skrivnostna, ponekod celo pravljično fantazijska. S svojo pronicljivostjo in čuječnostjo nam Borovničar odkriva dele svojega skrivnostnega jaza. Gledalcu daje možnost, da se zaustavi, podoživi lepoto elementarnega, kozmičnega in večnega. Motivni svet Borovničarjevih podob je preprost: pejsaž, veduta in človeške figure v zelenilu vegetacije; s pridihom pomladanske svežine, spokojnosti, tišine, ponekod celo meditativnosti ter s posebnimi svetlobnimi in zračnimi atmosferami, na katere spominjajo že sama imena podob (V pomladi, V zelenem dnevu, V meglici, V meni).

Širok se predstavlja s skulpturami manjših dimenzij, ki so rezultat njegovega raziskovanja in eksperimentiranja z materiali. V njegovih delih je zaznati elemente spontanosti in izrazite intuicije za prostor skozi ustvarjanje odkritega materiala. Širok se na svojevrsten način spopada s simboliko, ki jo danes le še poredko zaznamo. K ustvarjanju pristopa odprto. Prepušča se notranjim vzgibom, željam, hotenjem in razmišljanjem, s katerimi ustvarja podobe, nanašajoče se na problematiko sodobnega časa. V njegovih delih odseva svet, ki je poln ekstremnih in nenehno spreminjajočih se dražljajev, izzvanih s sodobno tehniko; svet, v katerem je tehnološki razvoj že tako hiter, da mu stežka sledimo, zaznavamo pa njegove posledice, ki se izražajo fizično in psihično ter vplivajo na naše življenje. Luka Širok rad opozarja na razsežnosti tehnološkega onesnaževanja, zato zavestno uporablja reciklirane materiale.

Razstavo je vizualno in zvočno posnel Ivan Klarič. Posnetek bo že kmalu na ogled na spletnih straneh Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov in straneh Generalnega konzulata Republike Slovenije v Celovcu.