Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo na zagovor poklicalo odpravnika poslov Srbije v Sloveniji

Izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića po včerajšnji razpravi Varnostnega sveta Združenih narodov o poročilu misije Združenih narodov na Kosovu (angleško United Nations Mission in Kosovo – UNMIK) je nesprejemljiva in žaljiva ter v nasprotju z duhom slovensko-srbskih prijateljskih odnosov. Ministrstvo je zato na pogovor poklicalo odpravnika poslov Srbije.

Izjava ministrice za zunanje in evropske zadeve Tanje Fajon:

"V zvezi z nesprejemljivo in žaljivo izjavo predsednika Srbije Aleksandra Vučića po včerajšnji razpravi Varnostnega sveta o poročilu UNMIK smo danes na pogovor na ministrstvo poklicali odpravnika poslov Srbije. Zahtevali smo pojasnilo in opravičilo Srbije za izrečene besede.

Slovenija zavrača takšno raven javne razprave, navedbe predsednika Srbije so neresnične in so žalitev za celotni narod. Sporočilo ni primerno za državo, ki ponavlja zavezanost in pripadnost evropskim vrednotam, ki jih poudarja v procesu pogajanj za članstvo v EU.

Še enkrat več se je pokazalo, da je lahko samo iskren dialog ob poslušanju drug drugega edina pot naprej.

Treba je izhajati iz razumevanja ter globokega spoštovanja do trpljenja in žrtev na obeh straneh, vendar je potrebno razmišljati o skupni prihodnosti v okviru EU.

Veliko se bo še potrebno pogovarjati in predvsem manj govoriti drug o drugem oziroma drug čez drugega. Pri tem pa je toliko bolj pomembno, da smo vsi pozorni na besede, ki jih uporabljamo."