Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarja Pintar in Vodnik podprla projekt umestitve ciklotrona v slovenski prostor

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) je potekalo srečanje o pomembnosti umestitve ciklotronskega centra v Sloveniji. Na njem so sodelovali državna sekretarja na Ministrstvu za zdravje Eva Vodnik in Marjan Pintar, generalni direktor UKCL doc. dr. Marko Jug in izr. prof. dr. Katja Zaletel, predstojnica Klinike za nuklearno medicino UKCL s predstavniki stroke.

Pospeševalnik delcev ciklotron je namenjen pridobivanju širokega nabora radioaktivnih izotopov za namen sodobnega nuklearno-medicinskega diagnosticiranja s pozitronsko emisijsko tomografijo (PET). Ker ima večina tako pridobljenih izotopov zelo kratek razpolovni čas (od nekaj minut do dve uri) je pomembno, da je pridobivanje čim bliže uporabniku. Slovenija je trenutno edina država v Evropski uniji, ki ciklotrona nima, zato imamo do radioaktivnih zdravil, ki vsebujejo radioaktivni izotop z zelo kratko razpolovno dobo, omejen dostop in preiskav z njimi ne moremo izvajati v želenem obsegu.

Intenzivna prizadevanja za vzpostavitev ciklotrona v okviru skupnega projekta več partnerjev potekajo že od leta 2022. Sodelujoči so se na današnjem delovnem srečanju seznanili z dosedanjimi aktivnostmi na projektu ter se pogovorili o nadaljnjih korakih, usmeritvah in optimalnem načrtovanju aktivnosti, potrebnih za vzpostavitev ciklotronskega centra, ki bi lahko zaživel v nekaj letih.

»V  imenu Ministrstva za zdravje lahko izrazim vso podporo pri umestitvi ciklotrona v slovenski prostor. Na ministrstvu v celoti podpiramo vse aktivnosti v zvezi s tem projektom, ki bo v prihodnje koristil vsem našim bolnikom, pa tudi javni zdravstveni blagajni, saj nam kratkoživih radioaktivnih zdravil ne bo treba kupovati na trgu, ampak bomo postali na tem področju samozadostni,« je na srečanju povedala državna sekretarka Eva Vodnik.

Na srečanju je generalni direktor UKCL doc. dr. Marko Jug poudaril, da projekt predstavlja reševanje stanja na področju razpoložljivosti radioaktivnih zdravil in je zato v najvišjem interesu vseh slovenskih bolnikov. »Z njim bomo lahko razširili spekter diagnostičnih postopkov, ki so pomembni za odkrivanje in spremljanje uspešnosti zdravljenja na vseh področjih medicine, zlasti na področjih onkologije, kardiologije, nevrologije in endokrinologije«.

Vse dosedanje aktivnosti projekta so potekale v komunikaciji UKCL, Onkološkega inštituta, Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, Ministrstva za zdravje ter Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, mnenje pa sta podala tudi Razširjena strokovna kolegija za področje nuklearne medicine in onkologije.

Nujnost umestitve ciklotrona in lokacijo zanj v južnem prizidku diagnostično terapevtskih služb UKCL (DTS JUG) je na nacionalni ravni enotno potrdila stroka, kar je bilo eno od ključnih izhodišč srečanja.