Skoči do osrednje vsebine

V Pragi je bila posajena 66. lipa slovensko - češkega prijateljstva

23. aprila 2024 je bila v Pragi 8, v parku Karlín, posajena 66. lipa slovensko - češkega prijateljstva. Lipa je bila posajena ob priložnosti 70. obletnice delovanja podjetja Krka, ki ima svoj praški sedež v bližini lokacije posajene lipe.

Lipo so posadili veleposlanica Tanja Strniša, direktor Krka Češka republika Jan Gala ter župan Prage 8 Ondřej Gros.

Veleposlanica Strniša je v pozdravnem nagovoru zbrano publiko pozdravila ter spomnila, da gre že za 66. posajeno lipo, ki simbolizira češko - slovensko prijateljstvo. Kot je dejala, gre za več kot 20 let staro iniciativo, ki sta jo sprožila takratni veleposlanik Damjan Prelovšek ter Jan Jelšík, nositelj medalje za zasluge pri krepitvi mednarodnega sodelovanja med Slovenijo in Češko. Veleposlanica je ob zaključku dejala tudi, da o posajenih lipah publikacijo pripravlja češki dendrolog Aleš Rudl. Izid knjige je načrtovan junija letos. 

Direktor Krka Češka republika Jan Gala je predstavil delovanje farmacevstskega podjetja ter njene uspehe tako na svetovnem kot na češkem trgu.

Župan Prage 8 Ondřej Gros je dejal, da imata Češka in Slovenija veliko skupnega, tako v preteklosti kot sedaj. Dejal je, da smo bili del Avstro - Ogrske, skupaj smo kot samostojni državi vstopili v Evropsko unijo, povezuje pa nas tudi narodno drevo - lipa. "Slovenija zame nikoli ni bila le tranzitna država na poti na Hrvaško, nasprotno, rad se spominjam svojih postankov v številnih lepih slovenskih krajih, čudovite narave in odlične kulinarike", je ob zaključku dodal osebno noto župan Gros. 

Saditvi lipe je sledil ogled fotografske razstave o Sloveniji, ki je nameščena na ograji bližnjega otroškega igrišča. Razstava bo na ogled do 5. maja 2024.

V prostorih podjetja Krka Češka republika je bila zbranim na ogled razstava z naslovom "Slovenija - Evropa v malem", ki jo je pripravil Fotoklub Anton Ažbe Škofja Loka.