Skoči do osrednje vsebine

Odgovori na pripombe, prejete na osnutke drugega in tretjega paketa sklepov vlade

Služba vlade za obnovo po poplavah in plazovih je v skladu z Zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov (ZIUOPZP) z javnim naznanilom in objavo vseh gradiv na osrednjem spletnem mestu državne uprave ter na v občinah krajevno običajen način razgrnila strokovna mnenja in osnutek sklepa vlade, ki se nanaša na objekte, opredeljene v 151. a členu ZIUOPZP.

Osnutki sklepov so bili pripravljeni na podlagi strokovnih mnenj, ki jih je pripravila na strokovnih podlagah strokovnjakov geološke in gradbene stroke Državna tehnična pisarne.

Svet Vlade Republike Slovenije za obnovo je na podlagi 151. c člena ZIUOPZP obravnaval zgoraj omenjena strokovna mnenja, ki jih je pripravila Državna tehnična pisarna. Drugi paket strokovnih mnenj so Svetu vlade za obnovo poslali 26. februarja 2024, tretji paket strokovnih mnenj pa 18. marca. Vsa strokovna mnenja je Svet vlade za obnovo potrdil in izdal 11. in 25. marca.

V skladu z ZIUOPZP je bil osnutek sklepov razgrnjen najmanj 15 dni, in sicer za drugi paket od 12. do 28. marca 2024, za tretji paket pa od 27. marca do 10. aprila. V okviru javne razgrnitve je imela javnost možnost dajati pripombe in predloge, o katerih je moral predlagatelj sklepa zavzeti stališče, nato pa o tem obvestiti dajalca pripomb in predlogov. Služba je v predvidenih rokih prejela štiri mnenja, pripombe oziroma predlogov na osnutke sklepov vlade, na katere je neposredno odgovorila dajalcem pripomb in predlogov 11. in 16. aprila 2024. Prejete pripombe in predlogi so se najpogosteje navezovali na uvrstitve dodatnih objektov ali zemljišč v strokovno mnenje. Služba je na omenjene pripombe odgovorila, da so v strokovnih mnenjih navedeni samo stanovanjski objekti, katerih nadaljnja uporaba bi lahko predstavljala škodljive posledice za življenje in zdravje ljudi. Vse ostale nepremičnine in zemljišča bodo predmet cenitve in sklenjene pogodbe. Del pripomb in predlogov se je navezoval na tehnične in slogovne popravke, ki so bili v celoti upoštevani, posledično so bila popravljena tudi nekatera strokovna mnenja. Zadnji del pripomb pa se je navezoval na ugotavljanje dejanske ogroženosti območja v občini Luče in občini Mežica. Posredovani odgovori na omenjene pripombe se navezujejo na geološka mnenja, ki opisujejo nevarnost plazenja zemljine, za kar obstajajo realne možnosti še posebej ob pojavu podobnih ali intenzivnejših ter obsežnejših padavin.

Kratek povzetek postopka, ki je določen v 151. členu ZIUOPZP:

  • strokovna ocena vsakega objekta posebej; gre za oceno ogroženosti vsakega objekta posebej (pripravi Državna tehnična pisarna v sodelovanju s stroko);
  • prevetritev in potrditev (Svet za obnovo);
  • razgrnitev osnutka sklepa z obrazložitvijo in vsemi dokumenti (občine in Služba vlade za obnovo po poplavah in plazovih);
  • pripombe, predlogi, predstavitev nasprotnih argumentov, mnenja (lastniki, zainteresirana javnost);
  • odgovori nanje (ponovno sodelovanje stroke);
  • priprava predloga sklepa in nato obravnava in potrditev na seji vlade – ugotovitev javne koristi (Služba vlade za obnovo po poplavah in plazovih);
  • sledi cenitev;
  • ponudba oziroma pogodba, ki opredeli vse podrobnosti (izbrano opcijo lastnika objekta), vključno z dogovorom, koliko časa lahko lastnik še ostane v objektu (Služba vlade za obnovo po poplavah in plazovih).