Skoči do osrednje vsebine

O strateškem načrtu do leta 2030 z izvršnim direktorjem Urada EU za intelektualno lastnino

Minister Han se je danes sestal z izvršnim direktorjem Urada Evropske unije za intelektualno lastnino (angleško European Union Intellectual Property Office – EUIPO) Joãom Negrãom. Govorila sta o sodelovanju slovenskega Urada za intelektualno za intelektualno lastnino z EUIPO ter o pripravi strateškega načrta EUIPO do leta 2030.

EUIPO že od samega začetka priprav strateškega načrta svojega delovanja za prihodnje srednjeročno obdobje (2025 – 2030) prek konzultacij in sestankov aktivno vključuje vse deležnike na področju intelektualne lastnine.

V okviru tega procesa sta izvršni direktor EUIPO João Negrão in direktor Oddelka za institucionalno sodelovanje EUIPO Sandris Laganovskis danes obiskala Slovenijo. Direktor EUIPO je poudaril, da zelo ceni podporo Slovenije in da je zelo pomembno, da lahko z vsemi partnerji govori o prihodnjih načrtih. Na slednje vplivata tudi trenutna globalna geografska in ekonomska situacija, zato je dobro sodelovanje toliko bolj pomembno. Direktor Negrão: »Naši napori gredo v smeri zagotavljanja odličnega servisa za podjetja. Pohvaliti moram slovenski urad, ki je zelo dober primer, kakšno sodelovanje potrebujemo. Je odličen partner ter glede na velikost in primerljivost z drugimi državami zelo učinkovit,« je izpostavil. Dotaknil se je tudi nadaljnjih prizadevanj po čim večjem ozaveščanju o pomenu inovacij in intelektualne lastnine, tudi z vidika večje konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Minister Han je po srečanju izrazil zadovoljstvo nad tesnim sodelovanjem Urada za intelektualno lastnino z EUIPO. Poudaril je, da je za Slovenijo delovanje EUIPO zelo pomembno, da pa je v družbi še premalo zavedanja o pomenu zaščite intelektualne lastnine in da morajo države same narediti še več pri ozaveščanju in informiranju tako posameznikov kot podjetij. Izpostavil je pomen dobro zastavljenih strateških dokumentov, med katere spada tudi prva slovenska nacionalna strategija za področje varstva intelektualne lastnine, ki je trenutno v zaključni fazi priprave. »S sprejetjem nacionalne strategije bomo med prvi državami EU, ki bodo imele takšno strategijo, in s tem dokazujemo, kaj za nas pomeni intelektualna lastnina. Še naprej se bomo na ministrstvu in uradu preko našega delovanja trudili dokazati, da smo varuh intelektualne lastnine,« je v zaključku poudaril minister.

Negrão se je v nadaljevanju sestal tudi z vodstvom Urada za intelektualno lastnino ter s slovenskimi deležniki – uporabniki sistema varstva pravic intelektualne lastnine, ki so predstavili svoje ideje za strateško načrtovanje delovanja EUIPO do leta 2030. Po njihovem mnenju je predvsem problematično premajhno zavedanje o pomembnosti varovanja pravic intelektualne lastnine, zlasti v mikro podjetjih.

Direktorica urada mag. Karin Žvokelj je na srečanju izpostavila pomen vključujočega načrtovanja in dobrega sodelovanja. Urad z EUIPO tesno sodeluje na številnih področjih, predvsem v projektih ozaveščanja različnih ciljnih skupin, promoviranju finančnega sklada EUIPO za mala in srednja podjetja ter pri digitalizaciji procesov, kar poenostavlja postopke za uporabnike sistema. Urad bo z EUIPO sodeloval tudi pri pripravi mednarodne konference na temo geografskih označb in kolektivnih znamk na področju gastronomije in turizma, ki bo na Brdu pri Kranju novembra letos.

EUIPO je bil ustanovljen decembra 1993 kot agencija EU s sedežem v Alicanteju v Španiji. Vodi postopke registracije znamk Evropske unije in modelov Skupnosti, s čimer zagotavlja varstvo znamk in modelov podjetjem in inovatorjem v celotni EU ter zunaj njenega območja. Njegove naloge na ravni EU zajemajo tudi prizadevanja za zbliževanje orodij in praks v sodelovanju s partnerji iz nacionalnih in regionalnih uradov za intelektualno lastnino v EU, uporabniki in drugimi institucionalnimi partnerji. Od aprila 2012 je EUIPO pristojen tudi za spremljanje kršitev pravic intelektualne lastnine, ki poteka pod okriljem Evropskega opazovalnega urada za kršitve pravic intelektualne lastnine.