Skoči do osrednje vsebine

Globalni center znanja in inovacij na področju prostorskih podatkov

V mestu Deqing v kitajski provinci Zhejiang je 17. in 18. aprila 2024 potekal sestanek Mednarodnega svetovalnega odbora (angleško International Advisory Committee - IAC) za globalni center znanja in inovacij na področju prostorskih podatkov (angleško United Nations Global Geospatial Knowledge and Innovation Centre - UN GGKIC).

Sestanka odbora se je v vlogi člana IAC in člana izvršilnega odbora za globalno upravljanje prostorskih podatkov (angleško Committee of Experts on Global Geospatial Information Management - UN GGIM Evropa) udeležil v. d. generalnega direktorja Geodetske uprave Tomaž Petek.

Center UN GGKIC je bil vzpostavljen pod okriljem Organizacije združenih narodov – OZN, kot rezultat prizadevanj odbora strokovnjakov za globalno upravljanje s prostorskimi podatki (v angleščini), ter ob finančni podpori kitajskega ministrstva za naravne vire. Na sestanku mednarodnega svetovalnega odbora IAC je bil sprejet strateški načrt in potrjen predlog delovnega programa centra UN GGKIC. Center znanja in inovacij bo nudil tehnično pomoč državam članicam OZN, zagotavljal bo izgradnjo potrebnih kapacitet ter predstavljal osrednje mesto na področju globalnega upravljanja prostorskih podatkov ter opravljal naloge tehnološkega HUB-a na tem področju.

Ekonomski in socialni svet Združenih narodov (angleško Economic and Social Council - ECOSOC) je v resoluciji 2022/24 z naslovom Izboljšanje globalne ureditve upravljanja geoprostorskih informacij (v angleščini) potrdil prizadevanja UN GGIM za ustanovitev globalnega centra znanja in inovacij na področju prostorskih podatkov v Deqingu na Kitajskem. V resoluciji je ECOSOC ponovno poudaril, kako pomembno je okrepiti in povečati učinkovitost odbora strokovnjakov, zlasti za doseganje njegovih dejavnosti, osredotočenih na cilje trajnostnega razvoja (angleško Sustainable Development Goals - SDG) in na implementacijo  integriranega okvira za geoprostorske informacije (angleško Integrated Geospatial Information Framework - IGIF).

Center znanja in inovacij UN GGKIC bo s svojim delovanjem podprl izvajanje integriranega okvira Združenih narodov za geoprostorske informacije, ki so ga države članice OZN določile za razvoj zmogljivosti, spodbujanje in podpiranje potrebnih inovacij, vodenja, usklajevanja in standardov za razvoj, krepitev, vključevanje in izvajanje nacionalne politike geoprostorskih informacij, podatkov, sistemov, orodij, storitev in vključevanje teh zmogljivosti v razvojne politike, strategije in ureditve na nacionalni ravni. Cilj centra UN GGKIC je okrepiti in izboljšati zmogljivosti držav članic za razvoj zmogljivosti za upravljanje prostorskih informacij v državah članicah, zlasti v državah v razvoju, ter okrepiti izmenjavo znanja in inovativno sodelovanje.

Operacionalizacijo delovanja centra UN GGKIC predstavlja okvirni strateški načrt ter letni delovni program v skladu z okvirnim načrtom. Za upravljanje in usmerjanje delovanja centra UN GGKIC sta bila ustanovljena usmerjevalni odbor (angleško steering committee) in mednarodni svetovalni odbor, ki ga sestavljajo mednarodni geoprostorski strokovnjaki z uravnoteženo geografsko zastopanostjo in strokovno raznolikostjo. Mednarodni svetovalni odbor zagotavlja potrebne smernice in nasvete o razvoju, izvajanju in vsebinskem pregledu letnega programa dela UN GGKIC.

Na sestanku je 27 članov obravnavalo in potrdilo srednjeročno operativno strategijo ter letni delovni načrt centra UN GGKIC. Delovni program centra vsebuje tri glavna področja in sicer: tehnična pomoč pri krepitvi in razvoju zmogljivosti, sodelovanje pri izmenjavi geoprostorskega znanja in razvoj platforme za izmenjavo tehnoloških inovaciji. Na spletni strani UN GGIM je objavljen podroben program in drugi dokumenti sestanka (v angleščini).