Skoči do osrednje vsebine

Na forumu na visoki ravni z državami Zaliva Fajon o graditvi strateškega varnostnega partnerstva

Po zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve v Luksemburgu so se zunanji ministri na visokem forumu srečali z ministri držav regionalne organizacije Svet za sodelovanje v Zalivu. Ministrica Fajon je v nagovoru poudarila pomen varnosti v Perzijskem zalivu in se zavzela za skupno strateško sodelovanje med EU in državami članicami Sveta za sodelovanje v zalivu.
ministrica in generalni sekretar stojita

Ministrica Fajon z generalnim sekretarjem Sveta za sodelovanje v Zalivu Jasemom Mohamedom Albudaiwijem | Avtor: MInistrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Države članice Sveta za sodelovanje v Zalivu (angleško Gulf Cooperation Council - GCC) –Bahrajn, Katar, Kuvajt, Oman, Saudova Arabija in Združeni arabski emirati – skupaj igrajo pomembno vlogo v regiji ter se vse bolj povezujejo tudi z EU. Na zasedanju foruma na visoki ravni o regionalni varnosti in sodelovanju so zunanji ministri EU in zunanji ministri držav GCC razpravljali o oprostitvi vizumskega režima in kaskadnega vizumskega sistema ter o pogajanjih glede EU-GCC proste trgovinske cone.

Velik del razprave je bil namenjen kriznemu žarišču na Bližnjem vzhodu, pri čemer je ministrica Tanja Fajon poudarila: "Varnost Perzijskega zaliva je evropska varnost. To pomeni, da potrebujemo skupni pristop, nadaljnji dialog in trajno sodelovanje. Vsaka država članica Sveta za sodelovanje v Zalivu je pomembna pri doseganju regionalne varnosti, predvsem v teh občutljivih časih, ko se napetost v regiji stopnjuje." Dodala je, da si bo Slovenija prizadevala, da se v odnosih med EU in GGC naredi korak naprej v smislu graditve strateškega varnostnega partnerstva, ki bi prinesel varnejše pomorske poti in lažje trgovanje med državami in skupen boj proti terorizmu in ekstremizmu.

Še enkrat je poudarila slovenske pozive sprtim stranem k umiritvi konflikta in zadržanosti vseh vpletenih v konflikt na Bližnjem vzhodu, da se ne bi spirala nasilja še nadaljevala.

Ministrica se je ob robu visokega foruma na dvostranskem srečanju sestala z generalnim sekretarjem Sveta za sodelovanje v Zalivu Jasemom Mohamedom Albudaiwijem. Pozornost sta namenila skupnim interesom Slovenije in držav Zaliva ter govorila o področjih, kjer bi se lahko EU bolj povezala z GCC.