Skoči do osrednje vsebine

Na aprilskem zasedanju vodij veterinarskih služb o več aktualnih temah

Vršilka dolžnosti generalnega direktorja Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vida Znoj se je 18. aprila 2024 udeležila zasedanja vodij veterinarskih služb (CVO) v Bruslju. Na dnevnem redu je bilo več aktualnih področij.

Na podlagi odgovorov na vprašalnik o prihodnji vlogi in organiziranosti Svetovne organizacije za zdravje živali (angleško World Organisation for Animal Health - WOAH) ter poznejših izmenjav mnenj na sestankih delovne skupine CVO 25. januarja in 4. marca 2024 je belgijsko predsedstvo predstavilo povzetek, ki opredeljuje točke konvergence in glavne zaključke o pogledih delegacij na prihodnost WOAH. Francoska delegacija je predstavila podrobnosti glede priprave na volitve generalnega direktorja te organizacije. Evropska komisija je dodatno pojasnila, da na volitvah na generalni skupščini WOAH vsak glas šteje, zato je nujno, da so prisotni vsi delegati.

Vodje veterinarskih služb so ponovno obravnavali sofinanciranje veterinarskih programov s strani Evropske komisije. Sofinanciranje EU za fitosanitarne in veterinarske programe ter nujne ukrepe je bilo namreč za obdobje 2023 do 2027 zmanjšano za 60 odstotkov. V razpravi so države članice ponovno izpostavile težave, ki jih prinaša zmanjšan obseg financiranja. Bolezni so trenutno še obvladljive, vendar se lahko v prihodnosti pojavijo resnejši nenadni izbruhi in hitro širjenje nalezljive bolezni pri živalih (epizootije), za katere ne bo sredstev.

V okviru razprav pod točko razno je slovenska delegacija predstavila prizadevanja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki načrtuje ozaveščanje o praksah v zvezi s prodajo in distribucijo hišnih živali iz tretjih držav. Slovenija je predstavila svoje dosedanje delo na področju ozaveščanja javnosti glede odgovornega lastništva živali. Belgijsko predsedstvo je predlagalo uvrstitev točke na naslednje zasedanje CVO, ki bo 22. maja. Pomembno je, da države članice izrazijo stališče in predstavijo svoje delo na tem področju.

Glavne tema naslednjega zasedanja bodo priprave na generalno skupščino WOAH,  ki bo od 26. do 30. maja 2024.