Skoči do osrednje vsebine

Usposabljanje vodij oddelkov za varnost v zaporih in v prevzgojnem domu

Vodje oddelkov za varnost so v Gotenici zaključili intenzivno dvodnevno usposabljanje, namenjeno nadgrajevanju njihovih spretnosti za odzivanje na različne nujne razmere v zaporih in v prevzgojnem domu.

Usposabljanje je zajemalo širok spekter veščin, vključno z nudenjem prve pomoči, gašenjem požarov in uporabo simuliranega streliva. V okviru usposabljanja so udeleženci pridobili temeljno znanje in veščine za pravilno ukrepanje ob nesrečah in nevarnostih. Nudenje prve pomoči, vključno z znanjem uporabe defibrilatorja, je ključnega pomena v razmerah, kjer je hitro posredovanje potrebno za reševanje življenj. Poleg tega so se vodje oddelkov za varnost spoznali z učinkovitimi tehnikami gašenja požarov, kar je ključnega pomena za preprečevanje širjenja požarov in ohranjanje varnosti v prostorih zavodov za prestajanje kazni zapora in prevzgojnega doma. Posebna pozornost je bila namenjena tudi uporabi simuliranega streliva, ki omogoča realistično vadbo uporabe orožja v kontroliranem okolju. To usposabljanje je poudarilo pomen varnega ravnanja z orožjem in pravilne uporabe sredstev za samoobrambo v izrednih razmerah.

Cilj izvedenega usposabljanja je spoznavanje vsebin, ki jih vodje potrebujejo pri svojem delu, hkrati pa bodo lahko znanja prenesli na ostale pravosodne policiste v zavodu. Slednji se iz navedenih področij sicer temeljito usposobijo tekom začetnega usposabljanja ob zaposlitvi, pa tudi v sklopu nadaljevalnih usposabljanj.