Skoči do osrednje vsebine

Slovenska diplomacija odpira vrata gospodarstvu za vstop na kitajski trg

Podpredsednica slovenske vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je odprla poslovni forum v Šanghaju, kjer v spremstvu 71-članske gospodarske delegacije, nadaljuje z iskanjem priložnosti na kitajskem trgu. Poslovnega foruma se je udeležilo več kot 100 kitajskih podjetij. Srečala se je tudi z županom Šanghaja Gongom Zengom in svečano odprla razstavo Plečnikova Ljubljana.

“Kot največje kitajsko finančno središče in največje pristanišče na svetu, Šanghaj predstavlja velik potencial za slovenske izvoznike. Luka Koper ima močan interes ostati pomembna vstopna točka za kitajske izdelke v Evropo. Slovenski turizem, osredotočen na zelene in butične destinacije, pa si želi privabiti več kitajskih turistov,” so bila glavna sporočila, ki jih je vodja slovenske diplomacije prenesla županu 20-milijonskega Šanghaja.

“Slovenska podjetja na izjemno velikem kitajskem trgu vidijo dodatne priložnosti za izvoz, s čemer bi se zmanjšal tudi primanjkljaj v naših trgovinskih odnosih. Diplomacija in gospodarstvo sta v naravni simbiozi in vesela sem, da slovenskim podjetjem pomagamo odpirati nova vrata za vstop na kitajski trg,” je ob otvoritvi odlično obiskanega poslovnega foruma v Šanghaju povedala ministrica Fajon. Generalni direktor Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Slobodan Šešum je Slovenijo predstavil kot zeleno, ustvarjalno in pametno destinacijo za vlaganja, ki je tudi stičišče inovacijskih, znanstvenih in  tehnoloških povezav. Poslovni forum, ki je bil organiziran v sodelovanju z Gospodarsko zbornico Slovenija, je gospodarstvenikom iz obeh držav ponudil priložnost za medsebojno spoznavanje, mreženje in B2B srečanja. 

Številčno, 71-člansko gospodarsko delegacijo, sestavljajo predstavniki 54 podjetij, ki poslujejo na področju energetike, logistike, informacijskih tehnologij, avtomobilske industrije, e-trgovine, turizma, farmacije, vina in kmetijskih izdelkov. Ob prisotnosti ministrice Fajon in namestnika ministra za trgovino Jija so podpisali pogodbe med Poštama Slovenije in Kitajske, med podjetjema Cosylab in New Journey Proton Medica Technology, Dormeo in Healthcare ter Micropis in Shanghai Homing Swallow Health Tech Group. 

Obisk v Šanghaju ministrica Fajon zaključuje z otvoritvijo razstave Plečnikova Ljubljana, ki predstavlja Plečnikovo izjemno arhitekturno dediščino v slovenski prestolnici.