Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob sprejel evropskega komisarja za notranji trg Bretona

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je danes srečal z evropskim komisarjem za notranji trg Thierryjem Bretonom. Sogovornika sta govorila o novi industrijski politiki EU in naporih za povečanje produktivnosti, konkurenčnosti in gospodarske rasti ter o prihodnosti notranjega trga EU. Po aprilu lani gre za že drugi obisk komisarja Bretona v Sloveniji v zadnjem letu dni.
Premier dr. Golob sprejel evropskega komisarja za notranji trg Bretona

Premier dr. Golob sprejel evropskega komisarja za notranji trg Bretona | Avtor: Nebojša Tejić/STA

Premier dr. Golob in komisar Breton sta izmenjala poglede glede včerajšnje razprave na zasedanju Evropskega sveta o krepitvi notranjega trga EU, kjer so se voditelji med drugim zavzeli za nov dogovor na področju konkurenčnosti EU in večjo pritegnitev zasebnega kapitala v naložbe za rast. Strinjala sta se, da sta krepitev produktivnosti in konkurenčnosti ključnega pomena za rast evropskega gospodarstva, pri čemer je ustrezno pozornost treba nameniti tudi malim in srednje velikim podjetjem. Slednje je za Slovenijo kot industrijsko in izrazito izvozno naravnano gospodarstvo, močno vpeto v notranji trg EU, velikega pomena.

Nova industrijska politika EU, ki odgovarja na spremenjene globalne razmere in izzive zelenega ter digitalnega prehoda, prinaša nove priložnosti tudi za Slovenijo, tako na področju zelene mobilnosti kot vesoljskih, obrambnih in drugih industrij. V tej luči je obisk komisarja Bretona namenjen tudi preučitvi možnosti vključevanja slovenskih podjetij v skupne evropske projekte.