Skoči do osrednje vsebine

Delovni obisk ministrice Katič v Kopru

Ministrica Andreja Katič je bila danes na delovnem obisku v Kopru, kjer se je udeležila konference predsednikov okrožnih sodišč, obiskala je Zavod za prestajanje kazni zapora Koper, ter se sestala s koprskim županom Bržanom.

Na letni konferenci je ministrica uvodoma izrazila zahvalo, ker v času ustavno neskladnega materialnega položaja sodnikov predsedniki sodišč vlagajo še dodatne napore, da vzdržujejo motivacijo sodnikov in ostalih zaposlenih na sodiščih. Sicer pa jih je seznanila s potekom ključnih projektov, ki potekajo na ministrstvu in vplivajo na položaj sodstva in sodnikov. Glede tako imenovanega sodniškega trojčka je do poletja predviden še en krog strokovnih usklajevanj, saj je želja, da bi bil paket sodniške zakonodaje jeseni pripravljen za obravnavo na vladi. Na konferenci je bilo govora tudi o Zakonu o brezplačni pravni pomoči, saj bo potrebno nasloviti anomalije v zakonu in predlagati spremembe, ministrica je sodnike seznanila s potekom reševanje zaporske problematike, tudi s pripravo novele Zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, govorili pa so še o drugi aktualni zakonodaji, o digitalizaciji ter tudi o reševanju prostorske stiske sodišč in se strinjali, da je za dobro sodelovanje in konstruktivne rešitve nujna dobra medsebojna komunikacija.

Ministrica se je v nadaljevanju srečala s koprskim županom Alešem Bržanom, s katerim sta govorila predvsem o noveli Zakona o dedovanju, v luči problematike, s katero se srečuje koprska občina – dolgotrajni zapuščinski postopki, ki so posledica neurejenega stanja v zemljiških knjigah, zaradi česar je predvsem na podeželju vse več neaktivnih nepremičnin.

Katič je terenski obisk zaključila z obiskom Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper, ki letos obeležuje 20 let obstoja. Koprski zapor se, tako kot ostali zavodi za prestajanje kazni zapora pri nas, srečuje s prezasedenostjo in pomanjkanjem pravosodnih policistov. V zaporu je trenutno 146 zaprtih oseb, od tega 114 tujcev, med njimi jih je 92 povezanih s kaznivim dejanjem prepovedanega prehajanja meje.